U organizaciji Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske, danas je u Strahonincu, u sjedištu udruge održana manifestacija Dani kruha i plodova prirode bez glutena.
Kao gost, okupljenima je predavanje o važnosti usvajanja pravilnih prehrambenih navika kod osoba oboljelih od celijakije održao Davor Hostić, dipl.ing, prehr.teh.univ.spec.nutr koji je ujedno i član stručnog tima ove udruge.
Okupilo se tridesetak osoba koje su kroz edukaciju , ali i međusobno druženje, razmijenile dragocjena iskustva o važnosti prehrane oboljelih od celijakije. Celijakija je, jednostavno rečeno, bolest kod koje organizam ne podnosi gluten, a gluten je sastojak većine žitarica koje konzumiramo.
Predsjednica Udruge, Marija Goričanec, još nas je jednom podsjetila na činjenicu da izbjegavanje glutena ne znači nužno odricanje od delicija, što smo mogli i sami osjetiti kroz brojne specijalitete koje su članovi Udruge pripremili za ovu lijepu i poučnu svečanost. (Tekst: Aleksandra Sklepić, foto: Zlatko Vrzan)