Zbog rata u Ukrajini nastradao drugi mirovinski stup u Hrvatskoj: Najgore prolaze novopečeni umirovljenici

Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Rat u Ukrajini dobrano je protresao svjetska tržišta pa su i mirovinski fondovi, koji naše mirovinske doprinose za drugi stup investiraju na tržištu, u kratkom razdoblju relativno značajno “pocrvenili”.

U mirovinu je najbolje otići u mirnodopskom razdoblju, po mogućnosti kada nismo usred ekonomske recesije, piše Mirovina.hr.

Pritom treba reći da postoje dvije strane ”medalje” – dizajn mirovinske štednje cilja na dugoročan uspjeh, ali nije imun na kratkoročne šokove kakav se nedavno dogodio.

Deblji kraj izvukli su novopečeni umirovljenici koji su ovih dana otišli u mirovinu, a zbog rata u Ukrajini su u nekoliko dana ostali bez tisuća i tisuća kuna na svom računu u drugom stupu.

Ako je netko slučajno ovih dana odlazio u mirovinu i računao na sredstva iz drugog mirovinskog stupa, vjerojatno se neugodno iznenadio kapitaliziranim iznosom na svom računu u II. mirovinskom stupu.

Ipak ljudi u pravilu na njega ne računaju i ne provjeravaju koliko su mirovinske štednje tamo skupili, ali činjenica ostaje da je ruska invazija na Ukrajinu dobrano poremetila svjetska tržišta pa tako i mirovinske fondove.

U Hrvatskoj imamo četiri obvezna mirovinska fonda, a svaki od njih ima po tri kategorije. Svih 12 su od početka godine do danas u minusu, što znači da se novac budućih umirovljenika pomalo topi.

Ostavi komentar