Predsjednik Putin navodno na operaciji, izvoz žita ako se ukinu sankcije, ruske snage napale „New York“

Ilustracija: Pixabay

Rat u Ukrajini traje već 85 dana, nema nikakvih naznaka da će doći do primirja.

Rusi su odlučili upotrijebiti svoja najmodernija oružja da bi slomili ukrajinski otpor, naveliko se govori o „terminatorima“, lakim jako naoružanim tanketama za borbu u naseljenim mjestima.  Zbog opasnih dronova koje upotrebljava ukrajinska vojska Rusija će štititi svoje konvoje laserskim oružjima. Rusi veće duže  vrijeme razvijaju laserska oružja, kako uostalom i druge velike sile. Laserska oružja mogu zaslijepiti protivnika ili ga spržiti, navodno  i satelite. U Ukrajini se navodno koristi laserski prototip zvan „Zadira“, a možda i „Peresvet“.  Koliki će učinci tih novih oružja biti još nije jasno, možda kao svojevrsna taktička iznenađenja koja ipak ne mogu jako utjecati na ratna zbivanja. Uvođenje novih oružja nakon tri mjeseca rata više nalikuje na ratnu propagandu. Yuri Borisov, zamjenik ruskog premijera zadužen za razvoj vojske, rekao je na ruskoj TV da je laserski prototip Zadira bio raspoređen u Ukrajini i da je spalio ukrajinski dron u roku od pet sekundi na udaljenosti od 5 km.

Na to je dcužnosnik američkog ministarstva obrane rekao je da nije vidio “ništa što bi potvrdilo izvješća o korištenju lasera u Ukrajini”.  Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ismijao je rusku tvrdnju,  te to usporedio  s takozvanim “čudesnim oružjem” nacističke Njemačke iz  Drugog svjetskog  rata.

Predsjedavajući Združenog stožera SAD general Mark Milley razgovarao je u četvrtak telefonom sa svojim ruskim kolegom, generalom glavnog stožera Valerijem Gerasimovim, navodi se u priopćenju glasnogovornika Zajedničkog stožera pukovnika Davea Butlera. Ovo je prvi razgovor dvojice čelnika otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače.

Prije toga razgovarali su američki ministar obrane Lloyd Austin i ruski ministar obrane Sergej Šojgu, prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu.  Dobro je da se razgovora.

Ruski predsjednik Vladimir Putin smijenio je dvojicu visokih  zapovjednika zbog njihovog neuspjeha tijekom invazije na Ukrajinu.  Sve je više spekulacija o njegovu zdravstvenu stanju, navodno je bio na operaciji zbog nakupljanja tekuće u trbušnoj šupljini, koju mogu izazvati bolesti kao što su rak, ciroza, infekcije i upale. Te tvrdnje nisu mogle biti provjerene.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je kako su spremni razmotriti otvaranje ukrajinskih luka na Crnom moru, ako se može razmotriti i ukidanje sankcija. Rusija je do sada ukrala 400.000 tona žita, te sprečava izvoz i bombardira žitnice. U luci Odesa blokirano je je čak 27 milijuna tona žita, zbog čega Ukrajina dnevno gubi 170 milijuna dolara.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je kako je uvjeren da će članice NATO-a brzo donijeti odluku i poželjeti dobrodošlicu Finskoj i Švedskoj. Stoltenberg navodi da je Savez u bliskom kontaktu s Finskom, Švedskom i Turskom te se bavi zabrinutošću Turske. Kaže da Rusija nije uspjela zauzeti Kijev, bila je prisiljena napustiti Harkiv i okolna područja, a ofenziva u Donbasu je zastala. Treba se pripremiti za rat na duge staze, jer Rusija neće odustati od svojih ciljeva.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski telefonom je razgovarao s britanskim premijerom Borisom Johnsonom. Tema razgovora bila je nabavka oružja, uključujući topništvo dugog dometa,  projektili obala –brod, dronovi i drugo oružje,  što je dio paketa od 1,3 milijarde funti za Ukrajinu od strane Velike Britanije.

Prema ukrajinskim izvorima, ruske snage izgubile su do sada preko 28.500 ruskih vojnika. Ako su ovi podaci približno točni, ruske jedinice u napadu  su izgubile gotovo treću svojih vojnih kapaciteta.

Više medija objavilo je da je ruska vojska granatama napala New York. Da ne bi bilo zabune, riječ je o gradu   u Ukrajini u kojem živi oko 10 000 stanovnika. Prošle je godine grad promijenio ime iz “Novgorodske” u “New York”.

Istočno bojište

Najmanje 12 osoba je ubijeno, a pedesetak ozlijeđeno u Sjeverodonjecku nakon ruskog granatiranja, napisao je na Telegramu čelnik regionalne vojne uprave u istočnom Lugansku Serhij Hajdaj.

Ukrajinske oružane snage zauzele su još jedno naselje u regiji Harkiv, oslobođeno je naselje Dementijevka – naveo je glavni stožer. Dementijevka je oko 35 kilometara sjeverno od Harkiva.

Ukrajinska nacionalna garda izvijestila je da je u regiji Lugansk njezina brigada za brzo reagiranje uništila mostove kako bi zaustavila napredovanje ruskih snaga prema gradovima Severodonjeck i Lysychansk.

Zbrajaju se zvjerstva koje su počinile ruske snage u napadu na Donjec, Luhansk i Harkiv. Silovane su žene, ali i mala djeca, pa čak i devetomjesečna beba te stariji muškarci. “Ovo je zvjerski genocid nad ukrajinskim narodom”, izjavila je povjerenica ukrajinskog parlamenta za ljudska prava Ljudmila Denisova.

Južno bojište

Gotovo800 boraca iz čeličane Azovstal u Mariupolju se tijekom proteklog dana predalo ruskim snagama, priopćilo je rusko ministarstvo obrane. Navodno se do sada predalo oko 1700 branitelja Mariupolja.  Ne zna se koliko ih je još u podzemnim tunelima Azovstala. Za sada nema podataka o razmjeni o kojoj se govorilo, tim više što se tome protivi ruska strana koja bojnu Azov želi proglasiti zločinačkim organizacijom.

Međunarodni odbor Crvenog križa započeo je s popisom vojnika koji sus e predali iz Azovstala. Zapovjednik bojne Azov, Svjatislav Palomar javio se iz Azovstala, rekavši da je u tijeku ukrajinska operacija, nije htio navesti kakva.

>> EU će do kraja desetljeća uložiti oko 300 milijardi eura za neovisnost od ruskog plina i nafte

 

Ostavi komentar