Goričan: Izložba i instalacija IC fotografija „Život noću“ Josipa Horvata Majzeka

Na turističkom, sportskom rekreacijskom centru „Šoderica“ u Goričanu otvorena je u srijedu izložba/instalacija pod nazivom „Život noću“, infracrvenih fotografija životinja i ptica Josipa Horvata Majzeka iz Čakovca. 

Svih 106 fotografija, što je svojevrsni rekord u Hrvatskoj, snimljene su na IC frekvenciji od 940 nm, što je kažu znalci, izuzetno teško. Fotografije su razmještene na panoe oko jezera odnosno uz šetnicu, a posjetitelji i gosti mogu ih razgledati sve do Dan planete Zemlje 24. travnja ove godine. 

U predgovoru katalogu  Goran Šafarek kaže: – Josip Horvat Majzek je biolog, fotograf, i snimatelj prirode iz Čakovca koji je cijeli svoj život posvetio svom rodnom Međimurju. Ovaj vrsni stručnjak prirodoslovac poznat je po nekoliko fascinantnih knjiga o prirodi, prije svega o dabru i vidri, ali i cijelom nizu izuzetnih fotografija koje se ne bi postidjeli i najbolji svjetski muzeji izdavači i časopisi poput National Geographica. No tu su i mnogi podaci korisni znanosti, a Majzek surađuje s vodećim stručnjacima hrvatske i europske zoologije. Ovaj put Majzek nas je sve iznenadio svojim novim projektom – za većinu ljudi nepoznatim scenama noćnog života u prirodi.“

Snimljene su IC fotografije 16 vrsta sisavaca i 7 vrsta ptica koje su aktivne noću, na frekvenciji od  940 nanometara koje su izložene  na 28 panoa..Uz ostalo, kao ekskluziv snimjena je divlja mačka u šumama Međimurja, te jeleni, barska nutrija, dabar za kojeg Majzek kaže da se previše namnožio,  divlja svinja, euroazijski jazavac, crvena lisica, domaća mačka. zec, kuna zlatica, kuna bjelica, lasica, smeđi štakor, srna, vidra, zlatni čagalj, čalja danguba i druge životinje i ptice. 

Realizaciju projekta pomogli su općina Goričan, Regionalni turistički centar Goričan, tvrtka prijevoz Varga iz Miklavca te Matica hrvatska Čakovec. Na otvorenju izložbe okupilo se tridesetak ljubitelja prirode, uz ostalo načelnik općine Mario Moharić, voditeljica regionalnog turističkog centra Jelena Berečić, gosti iz Varaždina i Koprivnice te mještani Goričana. Kako je  jezero osvjetleno zahvaljujući europskom projektu,, fotografije se mogu pogledati i noću.

Ostavi komentar