Velimir Borko primio općinsko priznanje za očuvanje tradicije i izum MIDI harmonike

Velimir Borko

Povodom Dana općine Selnica načelnik Ervin Vičević dodjelio je općinsko priznanje Velimiru Borku za očuvanje tradicije na području Općine Selnica i izum MIDI harmonike. 

U nastavku objavljujemo priopćenje Općine Selnica i objašnjenje dodijeljene nagrade:

Životni tijek Velimira Borka u mnogome je odredila ljubav prema glazbi koja je očito obiteljsko nasljeđe jer su roditelji i braća, svaki na svoj način dio odnosno cijeli život posvetili glazbi. Svi su gitaristi, a očevom odlukom Veljko je dobio harmoniku i postao harmonikaš.

Veljko je kroz život promijenio niz glazbenih grupa, prva je bila grupa Glas još iz osnovnoškolskih dana sa Selniščanima, zatim grupa Črni asfalt za vrijeme školovanja u Ljubljani za koju je interesantno da su svi bili Međimurci. Kasnije mnoge svadbe u Selnici i Međimurju prošle su uz pratnju grupa More (kasnije Dijana) i grupu Stari prijatelji.

Kada ste glazbenik neizostavno je članstvo u lokalnim kulturnim društvima pa je naš Veljko i danas član KUD-a Selnica.

Vrhunac glazbene karijere patentiranje je MIDI harmonike kojom ostvaruje svoj san, a koja je u stvarnosti MIDI kontroler na kojem postoji 16 kanala i 128 radnih jedinica. Izum je glazbena manipulacija koja spojena preko prijenosnog računala, u izvorniku kratica MIDI znači Musical Instrument Digital Interface, jer kada Veljko da nekoj tipki na harmonici ton koji mora zasvirati, a ujedno snimi nečiji glas, nakon toga napravi sampler koji ubaci u program, a sve završi slušanjem tog istog glasa kada stisne tipku koju je prije odabrao.

Harmonika je zaštićena činjenicom da je izrađena pod imenom EKO Borko što je u stvari ime službeno registrirane firme. Možda netko iz ovoga izvuče nakanu o proizvodnji istoimenog instrumenta, ali svakako se najprije mora obratiti našem Veljku.

Najsnažnija poveznica s Općinom Selnica svakako je činjenica da je Velimir Borko autor glazbe selničke svečane pjesme Selnica s čijim je autorstvom ostavio neizbrisiv trag u povijesti naše Općine.

Veljko, iako narušenog zdravlja, želimo ti još mnogo godina uspješnog samostalnog djelovanja i druženja s našim KUD-om i svima nama.

Velimir Borko

 

Ostavi komentar