POVIJESNI POČECI vatrogastva na području Međimurja datiraju iz 19. stoljeća

Posljednjih tjedana svjedoci smo jedne od najvećih epidemija svjetskih razmjera koja ne bira „žrtve“, stoga su i vatrogasci kao jedni od najorganiziranijih skupina ljudi primorani sve svoje aktivnosti svesti na najmanju moguću mjeru.

Da je sve išlo prema planu, dobrovoljni vatrogasci već bi se pomaknuli završetku godišnjih skupština, ali i početku priprema na natjecateljskom polju. Nažalost, sve je to palo u „vodu“ i umjesto druženja i vježbanja viđamo vatrogasce u vatrogasnim vozilima, maskirani maskama kako patroliraju svojim naseljima. Razlog toga je opravdan, upozoravaju sumještane na provedbu mjera koje je izdao stožer Civilne zaštite.

A kako je počelo vatrogastvo u Međimurju razgovarali smo s povjesničarom za vatrogastvom Antunom Novakom.

Poslije propasti rimskog vatrogastva, kao organizirani oblik službe, organizacije, udruženja građana za obranu od požarne opasnosti, obnavlja se u 17. stoljeću. Nova kontinuirana vatrogasna povijest u Europi počinje 1846. godine, u Hrvatskoj od 1864. godine, a u Međimurju 1875. godine. U Međimurju su vatrogasci ipak počeli „raditi“ 10 godina ranije od službene povijesti, odnosno prije osnutka dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Cijelu zanimljivu priču o začecima vatrogastva u Međimurju pročitajte u aktualnom tiskanom izdanju Međimurskih novina koje možete nabaviti od petka, 3. travnja!

Ostavi komentar