Tehnix donirao šest corona kabina Međimurskoj županiji

Predsjednik kompanije Tehnix D. Kraljevec Đuro Horvat donirao je u srijedu šest specijalnih kontejnera corona kabina za potrebe Međimurske županije, Županijske bolnice Čakovec, Doma zdravlja Čakovec i građana Međimurja.
Vrijednost donacije je 314.218,75 kuna. Na donaciji je zahvalio župan Matija Posavec i ravnatelj Doma zdravlja Čakovec Branko Vrčić, uz nazočnost načelnika i gradonačelnika donjeg Međimurja. Korona kabina predviđena je i za duži boravak nekoga tko treba biti u izolaciji, ima spavaonicu, kuhinju, dnevni boravak, tuš i WC.
Korona kabina je osmišljena i za testiranje i izolaciju zdravih od bolesnih za tvrtke i ustanove, što obavlja liječnik, za ovu prigodu demonstracije  liječnica iz Goričana. Ako se utvrdi da je posjetitelj zdrav, on dobiva zelenu kartu i može dalje u tvrtku, ako dobije crveni karton, pod njega odmah dolazi specijalno vozilo tvrtke i vozi ga u bolnicu.
Predstavljeno je također i pet novih svjetskih ekoloških patenata za zaštitu i sprečavanje zaraznih bolesti kao što je pandemija koronavirusa i zaštitu prirode.
Prikazan je i svjetski patent – Specijalno postrojenje za spaljivanje i kremiranje  infektivnog medicinskog otpada nazvano Kremator, koje spaljuje sve, od medicinskih igala do zaštitne odjeće i cipela. Autor patenta je Đuro Horvat koji je zadnjih mjesec dana danonoćno konstruirao postrojenje, uz suradnju s cijelim timom tvrtke. Rješenje problema došlo mu je iznenada u dva sata u noći. Riječ je o izuzetnoj inovaciji za svjetskoj razini, izumitelj je Đuro Horv at, razvoj potpisuje tvrtka Tehnix, uz tehničku suradnju s Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Proizvod je ispitao Institut za sigurnost  Zagreb, tako da već ima sve potrebne certifikate.
Kremator je veoma složeni proizvod, uz automatiku za procesnu industriju. Nakon dopreme u posebno zatvorenim vrećama medicinski se otpad najprije usitnjava, a zatim spaljuje u rotacijskoj peći na temperaturi od 800 do 1200 stupnjeva Celzijusovih. Rotacijska peć omogućuje potpunu sterilizaciju infektivnog materijala, te je time spriječena mogućnost ponovnog širenja bolesti. Kapacitet potrojenja je 100 kilograma otpada na sat, dužinje je šest metara, visine dva metra, širine 1,5 metara. Uz zarazni otpad zbog bolesti kao što su koronavirus, kolera, ebola, tifus, SARS ali i razne vrste droge, mogu se kremirati i male uginule životinje te rabljena plastična ambalaža od pesticida, kiselina i lužina. Uređaj ima ciklonski sustav za kontrolu ispušnih plinova te je veoma pogodan za sve bolnice u svijetu koje imaju velikih problema s infektivnim otgpadom i procesima odlaganja.
Predstavljeno je također još nekoliko novih originalnih proizvoda koje osmislio tim Tehnixa Donji Kraljevec. Novo dizalo do petog kata pogodno je za uporabu kod starijih zgrada koje statički ne mogu podnjeti stari tip  dizala, pogotovo sad nakon potresa u Zagrebu.
Novo vozilo za skupljenje otpada nastalo u suradnji s tvrtkom „Mercedes“ bitno je jeftinije nego skupo uvozno koje se plaća dva milijun kuna. Predstavljeni su i novi ekopaneli razvijeni, te  bioreaktorski komposteri. U samoj tvrtci Tehnix također je već instalirano tridesetak robota.

Ostavi komentar