Sveti Martin na Muri: Svečano otvorena Spomen soba Domovinskog rata

U sklopu Doma branitelja u Svetom Martinu na Muri u izuzetno svečanom tonu danas je otvorena Spomen soba Domovinskog rata.

Svečanosti su nazočili, između ostalih, izaslanik ministra branitelja Dinko Tandara, župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec, predsjednik podružnice Međimurske županije Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH Stjepan Horvat, tajnik podružnice Međimurske županije Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Dražen Tkalec, ravnateljica OŠ Sveti Martin na Muri Petra Novinščak, dekan Štrigovskog dekanata Ivan Herceg i prijašnji dugogodišnji načelnik Svetog Martina na Muri Franjo Makovec.

Dom branitelja i spomen soba Domovinskog rata uređeni su kao živa uspomena na sve branitelje i članove, ali kao mjesto okupljanja branitelja, njihovih obitelji i prijatelja, kao mjesto zajedničkog djelovanja, aktualiziranja i rješavanja braniteljskih pitanja i mjesto međusobne pomoći.

Spomen soba se sastoji od Spomen zida-obilježja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata s područja općine Sveti Martin na Muri i umrlih članova Udruge. Na zidovima su prikazane najznačajnije aktivnosti ogranka UDVDR PMŽ Sveti Martin na Muri, a na TV prijemniku prikazuje se prezentacija i fotografije ratnih postrojbi iz Međimurja.

Spomen soba koristit će se kao škola u prirodi za učenike osnovnih škola i to iz Svetog Martina na Muri, Štrigove, Gornjeg Mihaljevca, Svetog Jurja na Bregu, Murskog Središća i svih ostalih zainteresiranih.

Vjerujem da ćemo s vremenom finalizirati sve ideje, a svakako je važno da danas imamo mogućnost za otkrivanje početka toga projekta, za otkrivanjem Spomen sobe Domovinskog rata gdje će svi posjetitelji imati prilike saznati više informacija o našim braniteljima koji su život ostavili na ratištu ili su preminuli u miru, naglasio je u svom govoru predsjednik UDVDR Sveti Martin na Muri Josip Novinščak.

U nastavku je dodao da većinu toga ne bi bilo moguće sprovesti da ih u financiranju ne prati općina kroz javna sredstva i logistiku te brojni mještani i firme koje im doniraju svoje usluge ili materijal za uređenje prostora i provedbu aktivnosti.

Nakon polaganja vijenaca i svijeća, blagoslov Spomen sobe izvršio je svetomartinski župnik vlč. Mladen Gorupić.

Na spomen zidu prisjećamo se:

Danijela Horvata iz Brezovca, pripadnika 1. gardijske brigade Tigrovi, poginulog 1991. u Novoj Gradiški u dobi od 27 godina,

Mladena Vinka iz Vrhovljana, pripadnika postrojbi MUP-a, poginulog u Vukovaru u dobi od 22 godine,

Darka Vrančića iz Žabnika, pripadnika 1. gardijske brigade Tigrovi, poginulog 1991. u Bujavici kroj Lipika, u dobi od 26 godina,

Ivana Karlovčeca iz Jurovčaka, pripadnika 34. inženjerijske bojne, koji je 1993. u čakovečkoj bolnici podlegao posljedicama bolesti zadobivenih na ratištu, u dobi od 42 godine,

Danijela Donka iz Hlapičine, pripadnika 113. brigade Hrvatske vojske Šibenik, poginulog 1994. godine u zaleđu Vodica, u dobi od 19 godina

FOTO: Sanja Heric

 

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE