ŠTRIGOVA: Po prvi put organiziraju se Dani sv. Jeronima

dani svetog jeronima
Josip Mikec, Stanislav Rebernik, Kristijan Kuhar

Danas je u Župnom uredu u Štrigovi održana konferencija na kojoj je predstavljen program povodom Dana sv. Jeronima.

Značaj koji ima sveti Jeronim za štrigovski kraj ne krije se samo u imenu sveca, crkvenoga naučitelja i prevoditelja svetoga Pisma, povijesnog zaštitnika hrvatskoga glagoljaštva, niti u freskama Ivana Rangera u crkvi ovome svecu posvećenoj, već u cjelokupnosti kulturne i duhovne tradicije štovanja svetoga Jeronima u Štrigovi. Tradicija vjere i kulture spominje da je upravo Štrigova onaj antički Stridon za koji sveti Jeronim govori da je njegov rodni grad. A sveti Jeronim svetac je cijeloga kršćanskog svijeta, a na primjeru njegova života i djelovanja stvarala se kultura Europe.

Ova godina prilika je da Štrigovčanci započne s ovim projektom jer se slavi 1600. obljetnica smrti svetoga Jeronima, a za Hrvatsku Štrigova je jedinstveno mjesto za ovakvu proslavu.

„Dani svetoga Jeronima“ osmišljeni su kao duhovni i kulturni program koji prethodi blagdanu svetog Jeronima, koji se već pet stoljeća posebno štuje u Štrigovi. U petak 27. rujna u12 sati u prostorima Državnoga arhiva za Međimurje bit će otvorena izložba „Bogu na svom jeziku: Baština rimske liturgije na crkvenoslavenskom jeziku i glagoljskom pismu“.

U nedjelju 29. rujna u 19 sati u crkvi svetog Jeronima bit će održan Festival svetog Jeronima na kojem će pod ravnanjem maestra Anđelka Igreca, voditelja Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije, nastupiti zborovi „Chorus Angelicus“ i „Via“ iz Varaždina uz soliste Dorotu Ilčić (sopran), Silviju Habunek (sopran) i Luku Šopara (bariton).

„Dani svetog Jeronima“ u Štrigovi bit će okrunjeni svečanom svetom misom. Uz proslavu 1600. obljetnice smrti svetoga Jeronima središnje euharistijsko slavlje će u ponedjeljak 30. rujna s početkom u 11 sati predslaviti prof.dr. don Ivan Bodrožić, profesor patrologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu.

Iz Rima u Štrigovu

Izložba Bogu na svom jeziku: liturgijska baština Rimokatoličke Crkve na glagoljici prošle je godine predstavljena u Rimu. Povod je bio 1150. obljetnica otkako su sv. Ćiril i Metoda u Bazilici sv. Marije Velike u Rimu slavili sv. misu na starocrkvenoslavenskom jeziku iz knjige na glagoljici. Taj se događaj drži službenim početkom glagoljaštva kao mogućnosti da se rimski obred obavlja glagoljicom na crkvenoslavenskom jeziku u Katoličkoj Crkvi. Dolaskom u Međimurje ova je izložba postala tako putnik i svjedok. Putuje u mjesta u kojima treba predstaviti vrijednu baštinu naših prethodnika i svjedok duboko ukorijenjene pisane Riječi koja je oblikovala duhovnost i kulturu naše prošlosti.

Izložba je postavljena u suradnji Staroslavenskog instituta u Zagrebu i Državnog arhiva za Međimurje u Štrigovi te uz potporu Općine Štrigova i Turističke zajednice Općine Štrigova. Izložbu potpisuju dr. sc. Ivan Botica, dr. sc. Sandra Požar i dr. sc. Kristijan Kuhar, znanstveni suradnici Staroslavenskog instituta, a potonji je i župnik u Štrigovi.

Dani svetog Jeronima

 

 

 

Ostavi komentar