Stjepan Kovač niječe da je lažirao prijetnje radi političke koristi

Samo dan nakon provedenih izbora, na klupu za optuženike sjeo je Stjepan Kovač, koji je donedavno bio saborski zastupnik. Bio je on nekada i SDP-ov gradonačelnik Čakovca, no iz te je stranke izašao i prešao u HSS nakon što  se za njega, u jednoj od luđih priča hrvatske politike zainteresirao USKOK koji je uz Kovača optužio i Maria Severa, inače policajca, prenosi Večernji.hr.

– USKOK u optužnici tvrdi da je Kovač uz pomoć Severa, inscenirao slanje prijetećih poruka. Tvrdio je da mu te poruke šalju politički protivnici, zbog čega se čak rasplakao pred novinarima. Tvrdnjama da mu se prijeti, navodi USKOK u optužnici, Kovač je želio prikupiti političke bodove, no umjesto toga “zaradio” je optužnicu.

Po toj optužnici, koja je pravomoćna postala koncem prošle godine, na zagrebačkom Županijskom sudu je počelo suđenje. Kovač i Sever su zanijekali krivnju, nakon čega je sud odlučivao o dokaznim prijedlozima stranaka. Među ostalima odlučeno je da se tijekom suđenja kao svjedok sasluša i Damir Ledenčan, koji je na početku priče i sam bio optužen. No on se odlučio nagoditi s USKOK-om pa je priznao krivnju još tamo koncem 2022. Uvjetno je osuđen na devet mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine, piše portal Večernji.hr.

– Istraga je pokrenuta u rujnu 2021. godine, a optužnica je podignuta u ožujku 2022. godine. Kovača se tereti za trgovanje utjecajem te da je lažirao SMS-ove u kojima mu se prijeti smrću. O tome da prima prijetnje pričao je tijekom zadnje kampanje za lokalne izbore, a zbog svega je imao i zaštitu policije.

– Ta je priča, počela u travnju 2021. i trajala je do lipnja 2021. U to vrijeme Kovač je bio gradonačelnik Čakovca te je PU međimurskoj kazneno prijavio nepoznatu osobu zbog klevete. Kovaču je zasmetalo što je netko na internetskoj stranici pod nazivom “stjepankotac.icu” objavio sadržaj koji je Kovač smatrao uvredljivom. Isto tako Kovač je smatrao da mu ti navodi mogu umanjiti izglede na lokalnim izborima jer se u to vrijeme natjecao za gradonačelnika Čakovca.

– Kovač je kaznenu prijavu podnio policajcu Mariju Severu, koji mu je objasnio da se kleveta ne goni po privatnoj tužbi, te da stoga nema zakonske osnove za policijsko postupanje. No to se Kovaču nije svidjelo, pa je kako tvrdi USKOK iskoristio svoj autoritet gradonačelnika Čakovca, te je Severa zatražio da poduzme sve kako bi otkrio identitet osobe koja je izradila njemu spornu internet stranicu te da mu dostavi te podatke, prenosi Večernji.hr.

– Kako bi realiziralo to što se od njega traži, Sever je, kako se tereti, angažirao Damira Ledenčana, a sve što su dalje radili, radili su u dogovoru s Kovačem. A to što su radili bilo je iniciranje lažne prijetnje Kovaču, jer je prijetnja djelo koje se progoni po službenoj dužnosti. Stoga je, kako se terete, Ledenčan Kovaču poslao prijeteće SMS poruke. Iz tih je poruka proizlazilo i da je Ledenčan autor Kovaču sporne internet stranice, pa je tako lažno stvorena osnova za službeno postupanje policije. Osim toga Kovač je na temelju lažne prijave za prijetnju stavljen i pod policijsku zaštitu te mu je dodijeljena policijska pratnja.

– Kovača se tereti da je, nakon što je od Severa doznao da je na temelju njegove lažne prijave o prijetnji inicirana istraga koje je dovela do mogućeg autora internet stranice, od načelnika PU međimurske tražio da požuri dovršetak te obrade i to prije okončanja drugog kruga izbora za gradonačelnika. Tražio je i da se državnom odvjetništvu podnese posebno izvješće kao nadopuna njegovoj prijavi.

– Osim toga, Kovač je tijekom tadašnje izborne kampanje govorio kako prima prijetnje smrću te kako se osoba koja mu prijeti dovodi u vezu s njegovim protukandidatom na izborima. To je radio, prema optužnici, kako bi pridobio naklonost birača te ostvario pobjedu na izborima, a pritiske na načelnika PU međimurske da se operativna obrada njegove lažne prijave za prijetnju ubrza, nastavio je i nakon lokalnih izbora na kojima ipak nije uspio postati gradonačelnik, piše Večernji.hr.

Stjepana Kovača sud nije mogao pronaći

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE