Snažan proračun Međimurske županije: Obrazovanje i zdravstvo na prvom mjestu

Danas, 13. srpnja, održana je 13. sjednica Skupštine Međimurske županije na kojoj su donesene važne odluke vezane uz proračun, ulaganja i razvoj županije.

Predsjednik Skupštine, Dragutin Glavina, istaknuo je proračunsku stabilnost: „Iz izvješća o izvršenju proračuna za proteklu godinu vidljiva je proračunska stabilnost koja se nadovezuje i na ovogodišnji proračun, te pokazuje i ozbiljnost rada ovog najvišeg tijela Međimurske županije“, zaključio je predsjednik Glavina.

U aktualnom satu bilo je riječi o nezadovoljstvu dinamikom ulaganja Hrvatskih cesta u Međimurju, o čemu je, između ostalog, govorio vijećnik Željko Pavlic, a župan, Matija Posavec, se složio da su obilaznice Murskog Središća i Preloga – čija izgradnja upravo započinje – kao i prometna aorta Čakovec – Varaždin trebale biti odavno završene.

Vijećnik Ljubomir Kolarek zalaže se za novu strategiju razvoja sporta, a vijećnica Andreja Marić zatražila je pisani odgovor o stanju kriminaliteta na našem području. Vijećnica Dijana Novak otvorila je pitanje daljnjih ulaganja u obrazovne ustanove, aktualizirajući pitanje obnove OŠ Domašinec. Župan Posavec odgovara da je Županija za prijavu pripremila 17 projekta, što za rekonstrukcije i obnove škola, što sportskih dvorana, te da se samo čekaju natječaji.

Vijećnica Bojana Petrić, ujedno načelnica Općine Donji Vidovec, istaknula je ulaganja njezine Općine u obrazovanje kao prioritetni segment te upitala hoće li i ove godine Međimurska županija sufinancirati nabavku radnih materijala srednjoškolcima? „Poznato je koliko Međimurska županija ulaže u obrazovanje i da pred početak sljedeće školske godine uložit ćemo sredstva za radne materijale srednjoškolcima, kojih u Međimurju ima više od 3.000“, odgovorio je župan Posavec.

I vijećnik Dejan Drabić zadržao se na obrazovanju, upitavši koje će naše školske ustanove sudjelovati u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole Ministarstva obrazovanja, pročelnica za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije, Nives Kolarić Strah odgovorila je da se radi samo o Osnovnoj školi Podturen.

VIŠE ZA RAZVOJ

Prve izmjene proračuna Međimurske županije za 2023. godinu, jednoglasno prihvaćene na današnjoj sjednici Skupštine, donose povećanje od 1.912.808 eura.

Župan Matija Posavec naglašava da je povećanje proračuna u službi razvoja: „Proteklih dana dobili smo nekoliko pozitivnih odgovora na prijavljene projekte, a bilježimo i povećanje prihoda, zbog čega proračun treba povećati za 1.912.808,44 eura. Pred nama je dinamično razdoblje u kojem se otvaraju novi natječaji za koje smo spremni i koji predstavljaju šanse koje ne mislimo propustiti, osobito kada je riječ o potencijalima vezanima uz razvoj obrazovanja i zdravstva. Stoga, očekujem da ćemo najesen morati provesti i drugi rebalans”, pojasnio je župan te dodao da je dug Županijske bolnice Čakovec smanjen za više od 20 posto, što je još jedan jedinstven primjer i doprinos sanaciji zdravstva u državi.

I dalje svjedočimo paradoksu prema kojem naša Bolnica, što bolje posluje, manje dobiva od države. „Jučer ste svjedočili završetku velikog projekta energetske obnove Županijske bolnice Čakovec za koji je Međimurska županija iz izvornog proračuna dala oko 1.800.000 eura. Da nam je novac osigurao netko drugi, iskoristili bismo taj iznos za dodatno pokrivanje duga. Minus ili plus nije ključno pitanje proračuna, već njegova snaga da prati korištenje šansi u privlačenju sredstava iz EU fondova, a naš proračun to godinama ima“, zaključio je župan Posavec.

Prije donošenja rebalansa, prihvaćen je amandman vijećnika Željka Pavlica da se u proračunu predvide sredstva, odnosno povise stavke vezane uz stipendiranje školovanja budućih obrtnika s obzirom da raste interes za ovaj model pomoći koji Županija provodi s jedinicama lokalne samouprave.

Jednoglasno je prihvaćen prijedlog plana mreže dječjih vrtića kao i godišnje izvješće o poslovanjima društava Piškornica d.o.o. i Piškornica – sanacijsko odlagalište d.o.o.

NAJPOTREBITIJIMA

Djeca s razvojnim poteškoćama su također u fokusu interesa Međimurske županije te je Skupština jednoglasno donijela županijski akcijski plan za ranu intervenciju u djetinjstvu  za razdoblje do 2027., kako bi se kvalitetno mogli planirati dugoročni troškovi. Plan je potreban i zbog novog regionalnog centra za ranu intervenciju MURID-a, koji je pred završetkom, kao i gradnje novog objekta Centra za odgoj i obrazovanje.

Vijećnici su Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje dali na korištenje dvije nekretnine na području bivše vojarne u Čakovcu. Suglasnost je dana i na prijedlog o naknadama za rad u Skupštini, naknadama troškova, te nagradama za rad članovima vijeća i predstavnicima nacionalnih manjina.

POVEZIVANJE REGIJA

„Ponosni smo na inicijativu gospodarski najjače austrijske regije Štajerske, odakle Međimursku županiju pozivaju na suradnju koja nam je od interesa zbog zajedničkih  prijava na EU fondove te jačanja regija“, obrazložila je prijedlog odluke o davanju suglasnosti za sklapanje sporazuma dr. sc. Anita Perešin, pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, upravljanje projektima i investicije. Županijska Skupština prijedlog je jednoglasno podržala.

U nastavku sjednice, također jednoglasno, prihvaćeni su prijedlozi odluka o određivanju pravnih osoba od interesa civilne zaštite, provedbi natječaja za idejno rješenje ITEO – centra znanosti u Čakovcu, odluka vezana uz organizaciju službe mrtvozornika, program rada Zajednice tehničke kulture MŽ-a kao i izvješća o poslovanju u 2022. godini županijskih ustanova i centara. Rasprave vezane uz rad naših zdravstvenih ustanova izlučile su iznimne rezultate međimurskog  zdravstva, postignute usprkos poteškoćama vezanim uz nedostatak kadra, te su ravnatelji svjedočili o dosezima koje malo koja sredina u Hrvatskoj bilježi u delikatnoj zoni osiguravanja visoke razine zdravstvene skrbi.

 

Izvor i foto: Medjimurska-zupanija.hr

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE