Smrdljivi martini vratili su nam se na velika vrata

Ima ih na rajčicama, paprici, blitvi, brokuli, ali i na ružama, hibiskusima pa na stablima voća. Isto tako nalazimo ih i na zavjesama, radnom stolu, rublju koje se suši. Jednom riječju, nema tog mjesta na kom nisu prisutni. Riječ je, naravno, o smrdljivim martinima kako ih svi kolokvijalno zovemo. Nisu novina u našem kraju jer smo o njihovoj najezdi već pisali i kako sada stvari stoji, pisat ćemo i dalje jer postaju dio naših života. Naročito u ovo vrijeme kada nam se počnu uvlačiti u kuće tražeći mjesto za prezimljavanje.

smrdljivi martim7

Kako to već biva svako od nas protiv njih bori se na svoj način. Suzana Blažinčić iz Preloga odlučila se na ekstremni način čupanja biljaka.

– Imala sam jako lijepi paradajz kojeg smo s guštom jeli, ispričala nam je naša Priločanka. Onda su se oni pojavili iz čista mira i preplavili su plodove. Oni zeleni i sitniji jednostavno su popadali, a ostali su bili oštećeni. Prskati nisam htjela, već sam odstranila sve stabljike iz vrta i sada ih nemam.

smrdljivi martim27

Prema njenim riječima, nije ih odmah primijetila već je najprije osjetila njihov intenzivni, karakteristični miris. I upravo ju je taj miris natjerao na pomniji pregled vrta.

– Bilo ih je svakakvih, od malih do velikih, crnih, smeđih, zelenih, dodaje. Znalo ih je biti i po nekoliko na jednom plodu.

Kako se riješiti smrdljivih martina donosimo u novom broju Međimurskih novina koji je u prodaji od petka, 25. rujna.


Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE