Pomama za odojcima, ne pita se za cijenu

stjepan belić
Sjepan Belić, Prelog

Cijena svinjskog mesa, onako potiho, unatrag 2 – 3 mjeseca drastično je porasla i nema više ni prigodnih akcija. Veći samostalni uzgajivači ne mogu doći do podmlatka za tov, a sve je više individualnih proizvođača ili obitelji koje su ponovno zainteresirani za tov vlastitih životinja. 

Trenutačna je to slika na hrvatskom, ali i europskom tržištu svinja i svinjskog mesa. Jednom riječju došlo je do poremećaja na tržištu, što je direktna posljedica afričke svinjske kuge u Kini. 

– Europa koja je uvijek stvarala viškove u trenutnoj situaciji uspjela ih se riješiti izvozom u Kinu, pojasnio je stanje tržišta svinjetinom za naše novine poznati uzgajivač svinja iz Preloga Stjepan Belić. Istina, to je tek jedna strane priče. Druga se odnosi na stanje u svinjogojstvu, ali i općenito u poljoprivredi u našoj zemlji. 

Hrvatska se deklarira kao poljoprivredna zemlja i za vlastite potrebe proizvodi dovoljno tek pšenici i kukuruz, dvije kulture koje spadaju u niskodohodovne grane.  

– Tu bi hranu trebali pretvoriti u meso gdje je puno veća zarada, dodaje naš uzgajivač svinja. No to nikome nije interesantno i nikoga ne zanima. 

Poznato je već kako se iz godine u godinu smanjuje broj uzgajivača svinja i to zbog nesređenog tržišta te uvoza jeftine smrznute svinjetine iz zemalja južne Amerike koji je mnoge proizvođače, među kojima i one iz Međimurja, natjerao u propast ili rasprodaju.  Jednom ispražnjene farme, rasprodana oprema i poljoprivredne površine teško da se mogu ponovno vratiti.

– Nedostatak, konkretno domaće svinjetine, uvozni je lobij lijepo koristio i kompenzirao uvozom mesa koji je na stranom tržištu nabavljao po mizernim cijenama, navodi Stjepan Belić. Sad kada su se zalihe ispraznile i kad više nema takve, slobodno se može reći, sumnjive robe, neminovno je došlo do rasta cijena. Iako cijena naše domaće proizvodnje ne prati onu europsku.

Konkretno, cijena odojaka se prošli tjedan na europskoj burzi kretala oko 25-26 kuna za kilogram, dok kod nas otkupljivači, kaže Belić, ne žele toliko izdvojiti za njih.

Cijelu priču o pročitajte u aktualnom broju Međimurskih novina koje možete nabaviti diljem Međimurja od petka 21. veljače!

Ostavi komentar