12.8 C
Čakovec
Utorak, 16 travnja, 2024

Međimurski poljoprivrednici dobili pozornost ministrice Marije Vučković

Na inicijativu gradonačelnika Preloga, Ljubomira Kolareka, u prostoru Uprave Grada Preloga, održan je, u utorak, 27. veljače, radni sastanak ministrice poljoprivrede Marije Vučković sa poljoprivrednicima iz Međimurske i Varaždinske županije.

Uz ministricu, sastanku je nazočio i državni tajnik Zdravko Tušek, a razgovaralo se o brojnim problemima, poput komasacije zemljišta, problemu cijena proizvoda, potporama, štetama na usjevima od divljači.

– Kao veterinar, čovjek od veterinarske i poljoprivredne struke, interes je i meni osobno i svima nama, da poljoprivredna proizvodnja na sjeveru Hrvatske dobije pozornost kao i ostali dijelovi Hrvatske. Ovaj je sastanak upravo sazvan s ciljem da se ministrica Vučković podobnije upozna s problemima poljoprivrede sjeverne Hrvatske, gdje je uređenost poljoprivrednih proizvoda specifična i gdje ima niz drugih problema koje treba riješiti, istaknuo je Kolarek.

Ministrica Vučković rekla je kako je na sastanku najviše riječi bilo o posebnostima Međimurske županije i dobrog dijela sjevera Hrvatske, a koje su vezane za posebne uvjete gospodarenja, za usitnjenost parcela te neriješene imovinsko pravne odnose.

– S obzirom na takav poseban položaj, mi smo se usuglasili da, kao nacionalno tijelo nadležno za poljoprivredu, moramo osmisliti poseban program u najkraćem mogućem roku koji će takve uvjete gospodarenja olakšati, koji će pripomoći rješavanju, tamo gdje je moguće, određenih odnosa kako bi se povećala poljoprivredna površina u ARKODU i kako bi se ublažile poteškoće koje ovi poljoprivrednici doista imaju, rekla je ministrica.

Druga važna tema o kojoj je bilo riječi su poremećaji globalne tržišne dinamike. – Poljoprivrednici su iskazali svoje nezadovoljstvo, a to čujemo danas i u drugim državama Europe, padom cijena proizvoda koje proizvode. Žalili su se da dio potpora koji mi sada imamo ili nam je u planu, nije dovoljan kako bi sanirao sve poteškoće i gubitke dohotka koje su osjetili. Pregovaramo na Vijeću, ukazujemo na to. Nije Hrvatske jedina članica koja ima s tim problema pa ćemo vidjeti kakve će biti reakcije. U ovom trenutku, ono kako smo zaključili temu vezanu za tržišne poremećaje i cijene proizvoda, jest da ćemo se očitavati u najskorije vrijeme, kazala je Vučković.

Na sastanku se razgovaralo i o brojnim pojedinačnim programima, a među važnijim temama bile su štete koje poljoprivrednim gospodarstvima u jednom dijelu Međimurske županije nanosi divljač. – Radimo izmjene Zakona o lovstvu, kako bismo konkretnije riješili pitanje šteta na usjevima, no poljoprivrednici su s pravom ukazali da moramo učiniti dodatan iskorak na prevenciji, a ne samo na plaćanju šteta. Dogovorili smo sastanak s predstavnicima lovaca, osobito s onima koji koriste lovišta u ovoj županiji, kako bismo zajedno sagledali je li moguće dodatno unaprijediti poziciju poljoprivrednika i prevenirati određene štete, zaključila je ministrica Vučković.

 

Izvor i foto: Grad Prelog

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,189FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE