12.8 C
Čakovec
Utorak, 16 travnja, 2024

Događanja u Prelogu: Od savjeta za usporavanje starenja do Cirkovljanskog proljeća, koncerta i izložbe povodom Dana žena i više

U nastavku donosimo pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 28. veljače do 13. ožujka ove godine.

  • 29.02.2024., ČETVRTAK U 9 SATI, PREDAVANJE O STARENJU

Grad Prelog u suradnji sa Udrugom umirovljenika Prelog organizira, u četvrtak 29. veljače, s početkom u 9 sati, predavanje doktora Ive Belana “Kako najefikasnije usporiti proces starenja”. Dr. Ivo Belan završio je Medicinski fakultet u Zagrebu, a kao liječnik radio je u Pakracu, Engleskoj i Libiji. Angažiran je na području zdravstvene edukacije putem pisanja u medijima i održavanja popularnih predavanja. Znanost o starenju otkrila je u zadnjih desetak godina više znanstvenih činjenica, nego u zadnjih pet stoljeća, te će pravo ta nova saznanja prezentirati dr. Belan. Predavanje će se održati u prostoru Multimedijalne dvorane Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, a namijenjen je prvenstveno umirovljenicima, ali i predstavnicima svih dobnih skupina.

  • 02.03.2024., SUBOTA U 18 SATI, PRIREDBA „CIRKOVLJANSKO PROLJEĆE“

U organizaciji Mjesnog odbora Cirkovljan, u prostoru Društvenog doma u Cirkovljanu, održat će se, u subotu 2. ožujka, s početkom u 18 sati, zanimljiva priredba pod nazivom „Cirkovljansko proljeće“. Publici iz Cirkovljana, ali i svim znatiželjnicima predstavit će se članovi Kulturne udruge Seljačka sloga iz Preloga, njihova dječja skupina, sa scenskim prikazom „Kak si, tak i mi“, autorice Suzane Lacković. Predstavit će se također i članovi Tamburaškog orkestra Osnovne škole Prelog, kao i učenici četvrtog razreda Područne škole Cirkovljan. Proljeće stiže, uz pjesmu, ples i glumačke nastupe malih glumaca i glazbenika koji će vas sigurno razveseliti.

  • 03.03.2024., NEDJELJA, SAJAM RABLJENE ROBE U PRELOGU

Prostor Tržnice Prelog ispunit će i prve nedjelje u mjesecu ožujku, Sajam rabljene robe. Prije nekoliko godina, u Prelogu, na prostoru Tržnice Prelog, pokrenut je Sajam rabljene robe. Nakon duge pauze, Sajam rabljene robe se vratio na Tržnicu Prelog u prosincu 2022. godine. Sajam se održava kroz cijelu godinu svake prve nedjelje u mjesecu, u vremenu od 8 do 13 sati. Pridružite se, prodajući nešto od onoga što vam je višak u kućanstvu ili jednostavno dođite, pogledajte i kupite nešto korisno. Po povoljnim cijenama ovdje će se sigurno moći nabaviti dobro očuvana odjeća i obuća, kao i igračke, knjige, nakit i kućne potrepštine te brojne druge zanimljive i nekome sigurno potrebne stvari. Novo ovogodišnje druženje na Tržnici Prelog, zakazano je za nedjelju, 3. ožujka 2024. godine.

  • 06.03.2024., SRIJEDA U 18 SATI, IZLOŽBA UZ MEĐUNARODNI DAN ŽENA 

Muzej Croata insulanus Grada Preloga poziva kreativne žene da svoje radove predstave na izložbi uoči Dana žena, 6. ožujka 2024. (srijeda) u 18 sati u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga. Radove raznih tehnika, materijala i likovnih izričaja možete donijeti u Muzej Croata insulanus Grada Preloga, 4. i 5. ožujka od 10 do 15 sati. Uz radove je obavezno priložiti podatke: ime i prezime te broj telefona/mobitela. Ukoliko želite postaviti pitanje vezano uz izložbu, možete to učiniti na brojeve 645-404 i 0993483009 ili e-mail: [email protected].

Prilika je to za afirmiranje, poticanje i prezentiranje kreativnog i likovnog izražavanja, te razmjenu iskustva, samostalno ili unutar udruge, kao i predstavljanje Muzeja kao mjesto susreta, okupljanja, druženja, mjesto prikupljanja novih znanja o umjetnosti i kulturi. U programu otvorenja izložbe sudjelovat će članice Književnog kruga Prelog.

  • 09.03.2024., SUBOTA U 10 SATI, IZOBRAZBA ZA POLJOPRIVREDNIKE

Učilište Imperium Gorana, u suradnji s Gradom Prelogom, organizira izobrazbu o sigurnom rukovanju i primjeni pesticida. Izobrazba će se održati u subotu, 9. ožujka, s početkom u 10 sati, u prostoru Doma kulture Grada Preloga. Svi zainteresirani mogu se javiti, predbilježiti i saznati sve potrebne informacije na broj telefona: 099/210-9835. Grad Prelog će, kao i u ranijim prilikama, sufinancirati polaznike sa svojeg područja.

  • 10.03.2024., NEDJELJA U 17 SATI, KONCERT „PRELOG SVOJIM ŽENAMA“  

Međunarodni dan žena u Prelogu, već tradicionalno će se obilježiti uz koncert „Prelog svojim ženama“, koji organizira Pjevački zbor Grada Preloga. Ove će se godine koncert održati u nedjelju, 10. veljače, s početkom u 17 sati, u prostoru Doma kulture Grada Preloga. Gosti Pjevačkog zbora Grada Preloga biti će mlada glazbenica Eva Petković, glazbeni sastav kojeg čini muška trojka: Darko Golubić, Krunoslav Lajtman i Damir Rodiger te plesna skupina Plesnog studia Korak.

8. ožujka, Međunarodni dan žena, je zapravo borba za ravnopravnost koja se ne smije svesti na samo jedan dan u godine. Obilježava se diljem svijeta, ove godine slavi 114. rođendan, a dom su mu Sjedinjene Američke Države. Naravno, riječ je o Međunarodnom danu žena koji je sve od 1909. pa do danas sinonim za globalno zalaganje za jednakost i ravnopravnost žena u društvu, kao i ukazivanje na sva njihova postignuća. Ulaz na koncert je slobodan, a sve pripadnice ljepšeg sloma očekuje i mali poklon na ulazu u Dom kulture.

  • 11.03.2024., PONEDJELJAK U 18 SATI, KAZALIŠNA DJEČJA PREDSTAVA  

U Domu kulture Grada Preloga možete, u ponedjeljak 11. ožujka, s početkom u 18 sati, pogledati predstavu Kazališta Prijatelji, pod nazivom „Tratinčica i čudesna vrtićka krema“. Jedan od ključnih trenutaka u odrastanju i socijalizaciji malog djeteta je prvi dan odlaska u vrtić, koji čak i u najbezbolnijim varijantama teško prolazi bez straha i plača.

Na jednoj lijepoj rascvjetanoj livadi Tata Tratinčkec i njegova kći mala Tratinčkica, u ranu zoru dok još ima rose za doručak polako se bude. Kao i svako jutro odrade tjelovježbu i doručkuju. Trebao bi to biti sasvim običan dan na livadi, ali sve prekida telefonski poziv mama Tratinčkonje: ona ih upozorava da Tratinčkica danas mora ići prvi dan u vrtić! Tratinčkica se jako boji odlaska u vrtić i žestoko se svađa sa tatekom! Ona je uvjerena da je njezina teta odgajateljica u vrtiću strašan cvijet koji ne voli male cvjetiće. Kad konačno krenu u vrtić Tratinčkica putem pobjegne tati i sakrije se. Tatek Tratinčkec sam dođe u vrtić i teti Jeleni Tratinčici ispriča svoj problem. Teta Jelena mu savjetuje da Tratinčkici pročita slikovnicu „Tratinčica i čudesna vrtićka krema“. Tatek Tratinčkec tako i napravi i u Tratinčkici se probudi znatiželja: kakva je to čudesna vrtićka krema? Pristane otići u vrtić gdje uz pjesmu i ples upoznaje tetu Jelenu Tratinčicu i čarobna svojstva vrtićke kreme koja može uljepšati svaki dan. Autori predstave su Jelena Premec i Hrvoje Zalar, redatelj Hrvoje Zalar, a na pozornici Doma kulture glumit će Anja Đurinović, Vini Jurčić i Hrvoje Zalar. Predstava je namijenjena djeci vrtićke i predškolske dobi, a sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Cijena ulaznice: 4 eura
PRETPRODAJA ULAZNICA:
BLAGAJNA DOMA KULTURE: OD PONEDJELJKA DO PETKA OD 8 DO 11 SATI, SUBOTOM I NEDJELJOM OD 16 DO 20 SATI.

 

Izvor i foto: Grad Prelog

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,190FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE