12.8 C
Čakovec
Utorak, 16 travnja, 2024

70. obljetnica Muzeja Međimurja Čakovec

Danas je u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja održana press konferencija povodom 70. obljetnice postojana i djelovanja Muzeja Međimurja Čakovec.

Na samom početku ravnateljica Maša Hrustek Sobočan ukratko je predstavila povijest muzeja, napravila presjek odrađenih projekata, predstavila sadašnje stanje te planirana događanja u godini obljetnice.

– Gradski muzej Čakovec osnovan je 19. veljače 1954. godine od strane Narodnog odbora Općine Čakovec. Novootvorena ustanova definirana je kao kompleksan muzej zavičajnog tipa što je i danas, a od samog početka muzejska sakupljačka politika bazirana je na područje Međimurja, a karakter muzeja je definiran kao kulturno edukativni. Muzej je za javnost otvoren 9. svibnja 1955. godine na dan Grada Čakovca, a 1965. godine muzej mijenja ime u Muzej Međimurja Čakovca, a osnivač i vlasnik Muzeja je Međimurska županija, rekla je ravnateljica pa nastavila.

– U prvotnome muzeju otvorene su samo četiri izložbene prostorije, a fundus je tada brojio 854 predmeta i 7 zbirki. Usporedbe radi, danas Muzej raspolaže s više od 31000 predmeta podijeljenih unutar 53 zbirke, a prvotnih sedam zbirki sada je pretvoreno u odjele.

Ravnateljica se zahvalila i svim ljudima koji su kroz povijest, na bilo koji način doprinijeli razvoju Muzeja i novim generacijama koji to upravo rade. Također naglasila je da je posebno ponosna na to što je Muzej Međimurja nadaleko prepoznat te za svoja djela i projekte koje provodi dobiva puno priznanja i nagrada. Trenutno je ušao i u završni krug dodjela nagrada za najbolji europski muzej te će početkom svibnja otići na svečanu dodjelu nagrada u Portugal, a tko zna možda se iz Portugala vratiti s prestižnom titulom.

Nakon ravnateljice okupljenima se obratila i akademska umjetnica Rusa Trajkova koja je povodom 70. obljetnice postojanja kreirala i poseban logotip.

– Radi se o rođendanskom logotipu koji je napravljen u duhu konstruktivizma. Konstruktivizam je zapravo izgradnja, nekakva izgradnja koje se radi ciglu po ciglu, korak po korak, pa mislim da se nekako idealno uklopio o ideju oko logotipa našeg Muzeja. Druga poveznica je bila da to bude lijepo izvođeno grafički, cilj je bio da tipografija prevlada u rješenju, pa je tako odabrana kratica muzeja te uvećani broj 70 povodom proslave 70. obljetnice.

Na kraju se svima prisutnima obratio i župan Međimurske županije Matija Posavec

– Proslava ove vrijedne obljetnice itekako zaslužuje pozornost javnosti i ovaj Muzej je naš međimurski ponos. Muzej je ujedno i naš kulturni spomenik i institucija koji iz godine u godinu raste i napreduje. Međimurje u svojoj povijesti, tradiciji, kulturi i prirodnim ljepotama nadilazi svoju veličinu i svoje zemljopisne granice. Kroz kulturu najviše i projiciramo naš identitet koji je jedna od naših najvećih vrijednosti.

Župan je uz čestitke za sjajan rad i promociju Međimurja, dodao da će nastaviti s ulaganjima u obnovu zgrada Muzeja te biti podrška i u svim ostalim projektima koje će isti provoditi. Za kraj je najavio kako je cilj Međimurske županije po cijeloj županiji očuvati kulturnu baštinu, a ne da sve bude koncentrirano na jedno mjesto.

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,189FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE