13.1 C
Čakovec
Utorak, 16 travnja, 2024

Matija Posavec: Ne želim biti predsjednik HNS-a!

Međimurski župan Matija Posavec danas je u 15 sati u Međimurskoj županiji održao konferenciju za medije.

Posavec je kao najvažnije kazao da podnosi ostavku na sve pozicije u nacionalnom HNS-u. Ipak, dodao je, ostaje predsjednik HNS-a Međimurske županije za sada.

Kako se Posavec u političkim krugovima spominjao kao novi mogući predsjednik HNS-a, on je to danas negirao. Kazao je da se neće kandidirati te da ne želi biti predsjednik HNS-a.

Kako je kazao Posavec podnosi ostavku na pozicije u HNS-u zbog toga jer su Međimurci i Međimurke bili razorčarani najnovijim potezom HNS-a na nacionalnoj razini.

Matija Posavec je kazao da prije svega želi biti župan Međimurske županije jer je to pozicija na koju su ga građani izabrali.

Župan je dodao još da mu je Međimurje i Međimurci na prvom mjestu, ali da će nastaviti surađivati sa svima te da se nada da njegov postupak neće odraziti na projekte koji se provode u našoj županiji.

Što se tiče nacionalne politike, prije desetak dana HNS je odlukom Središnjeg odbora kojeg čini 130 delegata, dužnosnika iz cijele Hrvatske, velikom većinom donio odluku o pristupanju Vladi RH. Podsjećam da delegati iz Međimurja, pa i ja osobno, nismo glasali za tu odluku no kako je ona formalna i legitimna treba je poštovati. Nakon Središnjeg odbora predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak podnio je ostavku, HNS je napustila potpredsjednica stranke te je vodstvo HNS-a ostalo samo na zamjeniku predsjednika i meni kao predsjedniku Središnjeg odbora koji smo i formalno predstavljali stranku. Odgovornost koja me uvijek vodila u životu, a posebno na funkcijama koje sam obnašao podrazumijevala je obavljanje stranačkih zadataka među kojima je bio i razgovor u Vladi RH oko usuglašavanja tehničkih detalja izbora novih ministara i saborskih odbora. Formalnim ulaskom HNS-a u Vladu RH pred mene je stavljen izbor: ili čvrsto podržavati i zagovarati ovakvu koaliciju na nacionalnoj razini, što bi mi omogućilo kandidaturu za predsjednika HNS-a i nastavak političke karijere u nacionalnoj politici; ili se maknuti iz cijele priče i posvetiti se isključivo funkciji župana Međimurske županije. Podsjećam: imao sam prilike dva puta otići u Hrvatski sabor kao saborski zastupnik. Imao sam prilike otići na bolje plaćeno mjesto s manje rada i uz daleko manju odgovornost. Odbio sam jer sam odlučio da na funkciji župana mogu puno više pridonijeti razvoju Međimurja. Imao sam prilike u ovoj Vladi biti ministar. I to sam odbio jer odgovornost prema građanima na lokalnim izborima mi nije dozvoljavala da dam ostavku na mjesto župana zbog odlaska u Vladu HDZ-a i HNS-a. Sve ovo potvrđuje da me fotelje nisu zanimale. Ipak, na temelju vlastitih, emotivnih i racionalnih razmišljanja, zaključio sam da oni koji su mi dali glas na izborima, a to su naše Međimurke i Međimurci, u velikoj mjeri ne bi podržali bilo kakvu vrstu mog angažmana u Vladi HDZ-a kao što ne bi podržali moj angažman na vodećoj poziciji u HNS-u. Upravo zbog odanosti građanima i biračima te svjestan da je uspjeh HNS-a u Međimurju u velikoj mjeri postignut kroz moje ime i prezime dajem ostavku na mjesto predsjednika Središnjeg odbora i sve druge nacionalne stranačke funkcije u HNS-u i povlačim se iz nacionalne politike stranke. – kazao je Posavec.

Posavec je odgovorio i na novinarsko pitanje o pregovorima za Županijsku skupštinu Međimurske županije. Potvrdio je da HNS pregovara sa SDP-om, ali negirao da se razgovaralo i s HDZ-om.

– Na kraju, želim se ispričati svima onima koji su na bilo koji način bili iznenađeni ili pogođeni razvojem situacije proteklih nekoliko dana, iako ona ničim nije ugrozila moju odanost Međimurju kao što ni u jednom trenutku interesi Međimurja nisu bili dovedeni u pitanje.  I ovaj moj današnji čin je samo potvrda da ću i dalje predano raditi za naše Međimurje – završio je Posavec.

(VV)

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,190FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE