Podignuta optužnica protiv dvoje radnika i čakovečke firme zbog nesreće na radu u kojoj je poginuo Ivan Vabec

Podignuta je optužnica protiv hrvatskih državljana (1955. i 1980.) i trgovačkog društva zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti u proizvodnom poduzeću u Zrinsko-frankopanskoj ulici u Čakovcu gdje se  10. rujna 2020. dogodila nesreća na radu u kojoj je smrtno stradao 34-godišnji radnik Ivan Vabec 

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu je 8. rujna, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Čakovcu optužnicu protiv hrvatskih državljana (1955. i 1980.) i trgovačkog društva zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, izvijestio je DORH.

> Novi detalji i okolnosti koje su dovele do smrtnog stradanja radnika Ivana Vabeca

> NK Vučetinec oprašta se od tragično preminulog nekadašnjeg kapetana Ivana Vabeca

Optužnicom se okrivljenog 66-godišnjaka i okrivljenog 41-godišnjaka tereti da su 10. rujna 2020. oko 4:50 sati, u Čakovcu, u proizvodnom pogonu okrivljenog trgovačkog društva u kojem su bili odgovorni za provođenje mjera zaštite na radu, prilikom demontaže transportnog sklopa mosne dizalice, suprotno propisima o mjerama zaštite na radu propustili osigurati korištenje adekvatne dizalice i alata i zaštitne opreme za radnike te propustili pravilno odrediti način zahvaćanja i prenošenja tereta.

Budući da radnici koji rade na utovaru i istovaru dizalicom nisu mogli napustiti manipulativni prostor dizalice kad se teret podigne na visinu veću od deset centimetara od tla, došlo je do nekontroliranog kretanja i pada transportnog sklopa na platformu koja je prilikom pada udarila u glavu 34-godišnjeg radnika Ivana Vabeca koji je zadobio prijelom baze lubanje s ozljedom mozga i preminuo na mjestu događaja, navode u DORH-u.

Ostavi komentar