NESTANAK VELIKOG NOVCA U PRIBISLAVCU: Svi se pitaju kako je moguće da u općini nestaju stotine tisuća kuna, a da to nitko ne vidi!?

Višnja Ivačić
Višnja Ivačić, načelnica Općine Pribislavec

Nakon što se još uvijek istražuje kako je nestalo oko 17 milijuna u Gradu Virovitici i još nema nikakvih službenih informacija, a ubrzo nakon otkrića mladi pročelnik koji je bio zadužen za riznicu učinio je samoubojstvo (neki sumnjaju u službenu verziju toga), sada i mi u Međimurju imamo sličan slučaj o čemu smo prvi izvijestili u četvrtak na našem portalu, odnosno u petak u tiskanom izdanju Međimurskih novina.

U Općini Pribislavec godinama su po svemu sudeći nestajale stotine tisuća kuna, priča se da je moguća cifra višemilijunska, a da to nitko od izravno nadređenih računovotkinji na koju je bačena sumnja u pronevjeru godinama nije primijetio.

Svi se pitaju kako je moguće da se godinama iz jedinica lokalne samouprave krade veliki novac, a da to nitko ne primijeti. Posebice u jednoj Općini Pribislavec koja ima izvorni proračun od nekoliko milijuna kuna i za normalno funkcioniranje trebala bi biti važna svaka kuna. Svi koji razgovaraju o tome kažu da je nemoguće da u bilo kojoj tvrtki direktor ne zna “ako ga probude i u ponoć” koliko ima sredstava na raspolaganju, tako da nevjerojatno zvuči opravdanje od prvih operativaca lokalne samouprave da nisu znali i da zbog toga ne snose nikakvu odgovornost. Kriv je netko drugi, samo što u ovom slučaju, na onoga kojega se upire prst više nije živ.

Međutim, bez obzira na to, politička i zapovjedna odgovornost što se tiče svega je neupitna i da živimo u zapadno-europskoj državi visokih demokratskih standarda ostavka bi trebala biti trenutačni moralni čin.

Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice tvrdi da nije odgovoran, jer je bezuvjetno vjerovao čovjeku koji je očito imao pristup ogromnim iznosima novca i kojeg je prijavio policiji za veliku krađu, a sličan slučaj je i u Pribislavcu, gdje se načelnica Višnja Ivačić brani na isti način.

Inače, kad netko nije živ, kao što je to preminula referentica računovodstva u Općini Pribislavec, protiv njega se ne može pokrenuti i voditi kazneni postupak, stoga u ovom slučaju tek treba vidjeti na koji način će reagirati državni organi. Za sada DORH, USKOK, kao i PU međimurska ne daju nikakve izjave u ovom slučaju, ali kako doznajemo istragu je preuzela policija.

Ono što je po svemu sudeći neupitno je to, da je Općina kroz višegodišnje razdoblje oštećena za veliki iznos. Različiti iznosi novca iz proračuna stizali su na račune referentice za računovodstvo, a sve je otkriveno nakon što je ona početkom srpnja ove godine iznenada preminula. Njezina nasljednica bila je po svemu sudeći puno stručnija od svih koji su ranije nadzirali općinsko računovodstvo i financije, jer je vrlo brzo otkrila sumnjive transakcije.

Ona je u vrlo kratkom roku utvrdila da je bivša računovotkinja uplaćivala novac na svoja tri osobna računa, dva žiro i jedan tekući. Načelnica Ivačić je na pressici kazala da zbog istrage ne može govoriti o iznosima, no potvrdila je da je počinjena velika šteta u nizu godina.

Priča se i sve više potvrđuje teza koju smo prvi donijeli, da ukupni iznos štete kao što smo može biti čak i višemilijunski. Pokojna računovotkinja u Općini je inače radila od 2002. godine, a nova računovotkinja istražila je poslovanje za posljednje četiri godine.

– Kolika je moja odgovornost, neka sudstvo procijeni, detektira i sankcionira. Rečeno mi je da bih, da imam morala, dala ostavku. Ja imam morala, imam odgovornost, no dok god počinitelji neće biti sankcionirani, dotle ću redovito obavljati poslove i neću zaustaviti daljnji tijek rada općinske uprave, koliko god je teška situacija – kazala je načelnica Ivačić na pressici u petak.

https://www.mnovine.hr/medimurje/gradovi-i-opcine/opcina-pribislavec/sto-se-krije-iza-proracunske-afere-u-pribislavcu-novci-se-godinama-isplacivali-na-tri-osobna-racuna/

Ova afera dodatno je zapalila cijelu situaciju unutar općine koja je ionako na rubu izbora. Oporbeni Demokrati oštro su odmah napali načelnicu i zatražili od nje ostavku.

– Teza kojom općinska načelnica želi sprati dio odgovornosti je da nitko od državne revizije, pa do Odbora za proračun i financije i Općinskog vijeća nije primijetio navedene malverzacije. Uloga niti Općinskog vijeća niti predsjednika Odbora za financije i proračun nije kontrola korištenja proračunskih sredstava, nego je to direktna odgovornost same načelnice! Prema čl. 33 Statuta Općine Pribislavec Općinska načelnica obavlja nadzor nad zakonitošću rada Jedinstvenog upravnog odjela Općine Pribislavec i zajedničkih tijela i službi te je zadužena za utvrđivanje prijedloga proračuna i obračuna proračuna. Očigledno je da je ovdje povrijeđen i Statut Općine – navodi se između ostaloga u priopćenju općinskih vijećnika Demokrata Matija Ladić, Saša Rakić i Mladen Ladić koje su dali odmah nakon pressice načelnice.

S obzirom da se cijeli slučaj tek zahuktava, nakon što su Međimurske novine prve izvijestile o tome što se dogodilo, pozorno i dalje pratimo cijelu situaciju i o svim novim zanimljivim detaljima koje saznamo, odmah ćemo vas informirati.

 

Ostavi komentar