Muzej Međimurja Čakovec u društvu najboljih europskih muzeja!

Muzej Međimurja Čakovec bio je jedini predstavnik Hrvatske na izboru za najstariju europsku nagradu iznimnog renomea koja se dodjeljuje muzejima, nagradu “Europski muzej godine” (European Museum of the Year Award – EMYA) koju dodjeljuje Europski muzejski forum.

Tako se čakovečki muzej našao u visokom društvu najboljih europskih muzeja, a ulazak u samo finale izbora za najbolji muzej Europe od iznimnog je značaja i predstavlja veliko priznanje muzejske struke. Konferencija EMYA 2024 i sam izbor održani su u gradu Portimãu, u Portugalu u trajanju od 1. – 4. svibnja 2024.

Dodjeli renomirane nagrade za muzej godine u Europi prisustvovali su ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan s kustosicama Anom Šestak i Janjom Kovač, direktor Turističke zajednice Međimurja Rudi Grula te župan Međimurske županije Matija Posavec. Konferenciji i dodjeli je nazočila i Zvjezdana Antoš, koordinatorica Europskog muzejskog foruma za Hrvatsku, koja je Muzej Međimurja Čakovec i preporučila za nominaciju. Financijsku potporu za sudjelovanje na finalu EMYA izbora pružilo je Ministarstvo kulture i medija RH.

Glavnu nagradu odnio je laponski muzej Sami Museum SIIDA, no Muzeju Međimurja uručeno je priznanje i certifikat za nominaciju u finale.

Povratkom iz Portugala, danas 6. svibnja održana je i press konferencija za medije, a uz nekoliko rečenica prisutnima su se obratili ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan i međimurski župan, Matija Posavec.

– Bili smo jedini hrvatski muzej na dodjeli ove prestižne nagrade. Sami ulazak u finalni izbor za najbolji europski muzej od iznimnog je značaja te predstavlja veliko priznanje za rad muzejske struke. Naš Muzej pohvaljen je za izniman trud u revitalizaciji kulturne, spomeničke baštine za novi stalni postav Riznice Međimurja, a pogotovo za rad sa zajednicom koji provodimo u suradnji s vrtićima, školama, udrugama i građanima. Uspjeh našeg Muzeja rezultat je kontinuiteta predanog rada, vizije, strategije, te upornosti i znanja, poručila je ravnateljica Hrustek Sobočan.

– Ovo nije kraj, ovo je motivacija, obaveza koju moramo ponovno opravdati te mi moramo biti ti koji ćemo i dalje razvijati našu kulturnu baštinu. Tako se pozicionirati ne samo o Hrvatskoj već i u Europi te cijelom svijetu. Čestitke svima još jednom te smo ponosni što smo osnivač ove jedne vrijedne i lijepe ustanove, rekao je župan Posavec.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE