Međimurci shvatili vrijednost visokog obrazovanja u 10 godina broj studenata je povećan za 70 posto

studenti
Ilustracija

U 10 godina broj studenata u Međimurskoj županiji povećan je za 70 posto. Taj trend je suprotan onomu koji se događa u Hrvatskoj. U odnosu na pet godina ranije broj diplomiranih studenata 2017. u Hrvatskoj je bilo manje za 11 posto.  Godine 2007. godine 460 mladih Međimuraca je diplomiralo, a 10 godina kasnije 782 studenta iz Međimurske županije. 2017. godine imali smo 7 diplomiranih na 1000 stanovnika, a prosjek Hrvatske je 7,7, a u Gradu Zagrebu 9,9 diplomiranih na 1000 stanovnika.

S druge strane taj trend je suprotan onomu koji se događa u Hrvatskoj. U 2017. godini zabilježen je godišnji pad broja diplomiranih studenata u Hrvatskoj, a taj se trend nadovezao na negativni trend unatrag pet godina. U odnosu na pet godina ranije broj diplomiranih studenata 2017. u Hrvatskoj je bio manji za 11 posto. Godišnji pad broja studenata zabilježen je u 11 županija, najviše u Šibensko- kninskoj, Koprivničko- križevačkoj i Splitsko- dalmatinskoj.  S druge strane najveći rast zabilježen je u Istarskoj, Ličko-senjskoj i Međimurskoj županiji.

Kad se Hrvatska uspoređuje s ostalim članicama  EU prema udjelima visokoobrazovanih građana u dobi od 30 do 34 godine, nalazi se na samom začelju. U 2017. godini taj udio u Hrvatskoj je iznosio 28,7 posto što je za 11,2 posto niže od prosjeka  EU te čak 29,3 posto niže od najbolje Latvije. Hrvatska je jedino bila bolje od Italije i Rumunjske.

Hrvatska se udaljila od svog postavljenog cilja od 35 posto visoko obrazovanih koji je među najnižima u EU.

Hrvatsku karakterizira i visoki stupanj napuštanja studija prije njegova završetka. U posljednjih deset godina broj upisanih studenata je bio 4,5 puta veći od prosječnog broja diplomiranih studenata. Najviše studenta studij prekida u Požeško – slavonskoj županiji, a najmanje u Primorsko-goranskoj županiji. Koristili smo se podacima Hrvatske gospodarske komore iz studije o razvojnim raznolikostima i potencijalima  županija (BMO)

Ostavi komentar