0.6 C
Čakovec
Petak, 8 prosinca, 2023

Kotoripska Hitna medicinska pomoć radit će non stop, a ne samo vikendom

U četvrtak, 16. studenoga stupa na snagu odluka ministra zdravstva Republike Hrvatske o novoj mreži hitne medicinske pomoći i sanitetskog prijevoza koja Međimurju donosi značajna poboljšanja.

U našem slučaju, uvaženo je mišljenje Međimurske županije te je mreža osnažena dodatnim timovima, što je iznimno važno s obzirom na više od 7000 terenskih intervencija godišnje.

Konkretno,  Međimurska županija dosad je financirala jedan tim u Murskom Središću (od 2017. godine) te dva tima hitne medicinske pomoći u Kotoribi (od 2019. godine), što je mjesečno premašivalo 15.000 eura, a sada financiranje preuzima Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Osobito važna novost je povećanje broja timova 2 u ispostavi u Kotoribi, gdje će uskoro, u 24-satnoj smjeni, svaki dan dežurati tim 2. Podsjetimo, ispostava u Kotoribi  dosada je, kao nadstanard, radila samo vikendom.

Broj timova u Čakovcu, Murskom Središću i Prelogu nije se mijenjao novom odlukom, što znači da Čakovcu ostaje deset timova s liječnikom  tzv. timova 1, Prelog i dalje ima pet timova 1, Mursko Središće pet timova koje čine medicinski tehničar i vozač tzv. timova 2, te Kotoriba – po novoj odluci – dobiva pet timova 2.

I sanitetski prijevoz Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije novom odlukom pojačan je devetim timom, a u mrežu su uvrštena i dva djelatnika u prijavno-dojavnoj jedinici sanitetskog prijevoza koje je dosad financirala ustanova.  

Ispostava u Kotoribi radit će 24 sata, sedam dana u tjednu

O novostima danas je bilo riječi na konferenciji za medije, održanoj u Zavodu za hitnu medicinu Međimurske županije u Čakovcu, kojoj su uz ravnateljicu ustanove Vladimiru Grabant, te župana Međimurske županije Matiju Posavca, prisustvovali pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač i predsjednik Upravnog vijeća Zavoda dr. Drago Starčević.

Iznimno nam je drago što će ispostava u Kotoribi, po zapošljavanju i edukaciji novih djelatnika, raditi 24 sata, sedam dana u tjednu. Kotoriba je ušla u mrežu zahvaljujući upornosti Međimurske županije koja je finacirajući nadstandard ukazala na njegovu potrebu. Od 2017. godine, finacirajući jedan tim u Murskom Središću te dežurstva vikendom u Kotoribi, Međimurska županija je do danas uložila više od 850.000 eura, naglasila je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, dodavši da ustanova vodi brigu i o specijalizacijama te će uskoro u sustav naše hitne ući visokoobučeni medicinski tehničari za hitne intervencije.

Pročelnica Sonja Tošić Grlač istaknula je zadovoljstvo poboljšanjima u mreži, uz naglasak da će to omogućiti profesionalniju skrb za pacijente,te izrazila nadu u poboljšanje mreža i drugih zdravstvenih ustanova.

Župan Matija Posavec naglašava težinu ove nove odluke:

– Važan je ovo korak u razvojnoj strategiji zdravstvenog sustava u Međimurskoj. Borili smo na svim razinama snažnim argumentima i pred nama je odluka i standard u medicinskim djelatnostima o čijoj važnosti mnogo govore brojke od 7000 intervencija hitne pomoći godišnja, te više od 25.000 pacijenta prevezenih na liječenje i razne dijagnostičke postupke, te oko 800.000 prijeđenih  kilometara vozila sanitetskog prijevoza, rekao je župan te dodao da svjedočimo primjeru kako i bez oduzimanja upravljačkih prava, te uz dobru suradnju s regionalnom samoupravom, država može postići značajna poboljšanja.

ULAGANJA

Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije trenutno zapošljava ukupno 127 djelatnica i djelatnika, a nova mreža zahtijeva zapošljavanje još deset ljudi. Na raspolaganju je deset vozila za hitni prijevoz pacijenata te 20 vozila saniteta koja se redovno mijenjaju za nova.

Samo tijekom zadnje dvije godine Međimurska županija uložila je sredstva u iznosu od gotovo 3 milijuna kuna, tako se sanirala prilazna cesta prema Zavodu za hitnu medicinu i Županijskoj bolnici Čakovec, izgradilo parkiralište i obnovila kanalizacijske mreža, adaptirali i opremili prostori uprave i Djelatnosti sanitetskog prijevoza te nastavnog centra Zavoda za hitnu medicinu.

Prostori ZZHM-a također su energetski obnovljeni. Uz redovno održavanje i obnovu voznoga parka, u dogledno vrijeme dodatno će se opremiti prostor ispostave hitne pomoći u Kotoribi te izraditi projektna dokumentacija za gradnju objekta za smještaj i održavanje službenih vozila. U planu je i izgradnja nadstrešnice na prilazu Zavodu za hitnu medicinu i Županijskoj bolnici u Čakovcu te renoviranje prostora ispostave hitne pomoći u Prelogu.

Izvor: Međimurska županija

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE