IT stručnjak Matija Bogdan: Mijenjajte svoje lozinke što češće!

matija bogdan

S dolaskom karantena, samoizolacija i ostalog vezanog uz koronavirus, internet se nametnuo kao još važniji dio našeg života zbog naglog razvoja raznih online usluga od trgovine do famoznih propusnica. Samim time postali smo i izloženiji raznim napadima na našu sigurnost u kojima se većina nas niti ne snalazi najbolje.

Sigurno vam je, naprimjer, barem jedanput u životu do sada na mail stigla poruka u kojoj vam je npr. teta iz Australije, za koju sve do sad niste ni znali da postoji, ostavila veliku količinu novaca u oporuci i sve što vi sada morate učiniti jest da im pošaljete svoje osobne podatke, po mogućnosti fotografije osobne iskaznice s prednje i stražnje strane, kao i fotografije i broj svog bankovnog računa. Ako vas je zanijela novost kako ste odjednom postali novopečeni bogataš te ste poslali tražene podatke, nasjeli ste na trik internetskih prevaranata koji neprestano vrebaju tražeći svoje nove žrtve ne bi li se brzo i lako obogatili. Kakva će biti posljedica takvih prevara nikad ne možete znati. Možda ste nekome postali jamac za kredit, a možda ste samo ušli nekome u bazu potencijalnih kupaca.

O hakerskim trendovima i kako se od njih možemo zaštiti razgovarali smo s informatičkim stručnjakom i vlasnikom tvrtke cWebSpace sa sjedištem u Čakovcu Matijom Bogdanom. U razgovoru nam je pojasnio što prevaranti ustvari rade i na koji način nas vrbuju.

Cijeli članak pročitajte u TJEDNIKU MEĐIMURSKE NOVINE koje od sutra, 30. travnja, možete kupiti na prodajnim mjestima diljem Međimurja.

 

Ostavi komentar