HZJZ objavio preporuke za cijepljenje protiv koronavirusa

HRVATSKI zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je privremene preporuke za cijepljenje protiv koronavirusa ove jeseni.

Dolaskom jeseni očekuje se pojačan intenzitet cirkulacije SARS-CoV-2 virusa, što za osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima predstavlja zdravstveni rizik. Prema podacima HZJZ-a, u zadnjih tjedan dana u Hrvatskoj je zabilježeno 237 novozaraženih koronom, a od posljedica zaraze umrlo je 14 ljudi. Aktivno je 373 slučaja, a u izolaciji je 65 osoba. Porast oboljelih je od kraja kolovoza zabilježen u Hrvatskoj i u ostatku EU, stoji na stranicama HZJZ

Preporuke za cijepljenje

Zaštita stečena prirodnom infekcijom, kao i zaštita stečena cijepljenjem postupno slabi i pojavljuju se podvarijante virusa koje dijelom mogu izbjeći ranije stečenu zaštitu, osobito kada ta zaštita s vremenom oslabi.

Iz tog razloga, smatra se da je za veliku većinu osoba kojima je cijepljenje preporučljivo, a preporučljivo je osobama s povećanim rizikom od razvoja teških oblika bolesti COVID-19, dovoljno primijeniti ujesen samo jednu dozu cjepiva, neovisno o tome jesu li osobe ranije cijepljene te neovisno o tome jesu li preboljele COVID-19 ili ne.

Cijepljenje ili docjepljivanje jednom dozom varijantnog cjepiva (bez obzira jesu li osobe ranije cijepljene ili su preboljele covid-19) preporučuje se osobama s navršenih 65 godina ili više, korisnicima i djelatnicima domova za starije te institucija za njegu kroničnih bolesnika.

Posebno se preporučuje osobama s kroničnim oboljenjima poput oboljenja srca i pluća te djeci s oštećenom plućnom funkcijom. Bilo bi dobro da se cijepe i odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma, jetre, bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjima imunološkog sustava, uključujući i HIV infekciju.

Cijepljenje se preporučuje i zdravstvenim djelatnicima i osoblju u jedinicama intenzivne skrbi, odjelima s posebno osjetljivim bolesnicima kao što su hematološki i onkološki odjeli te hitnim bolničkim prijemima.

Cijepljenje je počelo 18. rujna

Cijepljenje protiv korone počinje danas, 18. rujna te se svi zainteresirani mogu obratiti nadležnim zavodima za javno zdravstvo radi dogovora vremena i mjesta cijepljenja.

Za korisnike i djelatnike domova za starije te institucija za njegu kroničnih bolesnika predviđeno je da se cijepljenje organizira u tim ustanovama.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE