SJEĆANJE na Josipa Topleka, poginulog branitelja i medicinskog tehničara iz Šenkovca

 

Danas je 26. godišnjica pogibije hrvatskog branitelja Domovinskog rata, Josipa Topleka, (13. 4.1994.) koji je stradao na zapadnoslavonskom bojištu u šumi Bijelo brdo, u blizini sela Dereza nedaleko od Pakraca.

Djelatnik Županijske bolnice Čakovec, medicinski tehničar Josip Toplek, živio je u Šenkovcu sa suprugom Marijo i djecom Alenom i Tamarom. U Domovinski rat uključio se kao pripadnik Saniteta 34. inžinjerijske bojne Hrvatske vojske Čakovec.

Zajedno s postrojbom sudjelovao je na terenu zapadno slavoskog bojišta izvršavajući zadaću sanitetskog razminiravanja terena, prilikom čega je i smrtno stradao od eksplozije zaostale  rasprskavajuće odskočne mine sa još dvojicom pripadnika policije iz Pakraca. Bio je jedini smrtno stradali djelatnik Županijske bolnice Čakovec u Domovinskom ratu, a posmrtno mu je dodjeljen čin časničkog namjesnika i odličje reda Zrinskog i Frankopana.

Nedaleko od mjesta pogibije postavljeno je spomen obilježje, dok je u Županijskoj bolnici Čakovec Josipu Topleku postavljena spomen-ploča.

Ostavi komentar