Neki se nisu pomakli dalje od srednjeg vijeka

Svaka kriza u životu izvlači ono najbolje iz čovjeka, ali s druge strane i ono najgore. Vidi se to ovih dana na našim društvenim mrežama u svoj svojoj punini. Nekako mi se do sada činilo logičnim da uz sav naš napredak u znanosti i progres u modernim tehnologijama, da taj razvoj prati i mentalni sklop čovjeka. No jok, tu sam se gadno prevarila iako sam sve do sada samu sebe uvjeravala da to nije baš tako. Iz svega viđenog ispada da za neke jednostavno nema pomoći.

Koronavirus je dokaz tome. Ljudi su skloni napadati doslovno svakoga bez da se prije toga provjere činjenice, što je točno, što je netočno, kao i što je dovelo do neke situacije. Svojim ponašanjem čine situaciju još gorom nego što ona jeste. Glume heroje nakon bitke. Dovoljno je samo da upotrijebiš krivi rečenični znak i već si im na tapeti. Ne daj Bože da obraniš realnu činjenicu, tada im postaješ smrtni neprijatelj. Bez ikakvog glasa razuma. Kao da je on potpuno nestao iz života.

Ovdje bismo mogli paralelu doslovno povući s lovom i paljenjem vještica u srednjem vijeku. Tako to sve nalikuje. Čini se da bi linčovali čovjeka na ulici kad bi to mogli. Netko te uzme na pik i cijela horda krene za njim. Ili sam možda u krivu, možda su samo tako superiorni da društvenim mrežama, a kad treba nešto reći licem u lice tada su manji od makova zrna.

Prošle godine Međimurje je bilo zavijeno u crno zbog strašnog ubojstva u Palovcu. I tu se dežurni dušebrižnici uzeli stvar u svoje ruke i opstruirali život građanke koja se igrom slučajnosti našla u cijeloj toj priči. Ni kriva ni dužna, imala je isto ime i prezime kao osumnjičena koja se sada nalazi u zatvoru. Napadima preko društvenih mreža uspjeli su joj zagorčati život u samo nekoliko minuta. Ovaj primjer morao bi nam biti pouka da uvijek dobro razmislimo prije nego što išta napišemo javno.

Ostavi komentar