0 C
Čakovec
Subota, 9 prosinca, 2023

Donosimo ovogodišnji program adventske čarolije u Prelogu

2. prosinca 2023. – SUBOTA

 • PALJENJE I. ADVENTSKE SVIJEĆE – 17.30 sati

Već nekoliko godina unazad vjernici Župe sv. Jakoba pale svijeće na adventskom vijencu na Trgu svetog Jakoba. Program se sastoji od molitve, pjesme i meditacije, a svijeće će svake subote, u večernjim satima, paliti predstavnici Grada Preloga i Župnog pastoralnog vijeća Župe sv. Jakoba. 

 • OTVORENJE IZLOŽBE MIRJANE KLOBUČARIĆ – Pastoralni centar „Bl. Alojzije Stepinac“ – 19.00 sati

Uz paljenje prve adventske svijeće, u Pastoralnom centru „Bl. Alojzije Stepinac“, otvorit će se izložba radova Mirjane Klobučarić.

2. prosinca 2023. – SUBOTA

 • BAJKAONICA – ispred Trattorie Rossa u Prelogu – 9,30 sati

Bajkaonica je čarobno mjesto gdje se mašta pretvara u riječi, a priče dobivaju krila. Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i Društvo Naša djeca Prelog poziva da se pridružite veselom druženju posvećenom čitanju bajki koje su oblikovale brojna djetinjstva i nadahnule bezbroj snova. Dovedite svoje najmlađe da zajedno zarone u svijet maštovitih priča gdje vitezovi hrabro koračaju, zmajevi nadlijeću nebo, a vile šire čaroliju. Bajkaonica Knjižnice i čitaonice i Društva Naša djeca Prelog održat će se u subotu, 2. prosinca, s početkom u 9,30 sati ispred Trattoria Rossa.

4. prosinac 2023. – PONEDJELJAK

 • PREDSTAVA ZA DJECU „BJELOBRADI NOSI DAROVE“ – Dom kulture Grada Preloga – 17,00 sati

Dječja scena Teatra Gavran pripremila je predstavu za najmlađe „Bjelobradi nosi darove“ koja je svojom radnjom situiranom u dane prije sv. Nikole, Božića i Nove godine idealna za izvođenje tijekom studenog i prosinca, kada se uz predstavu mogu i prigodno podijeliti darovi mališanima. Autor igrokaza je Miro Gavran, dok u predstavi nastupaju Luka Bjelica, Jakov Gavran i Zorana Vukić. Redateljica predstave je Mladena Gavran, dok je glazbu i stihove napisao Tomislav Šošić. Riječ je o veseloj i poučnoj priči u kojoj se dobrota nagrađuje, a zločestoća osuđuje. To je predstava kojom se u blagdanskim danima malene gledatelje poziva na ljubav i dobrotu. Predstava traje 35 minuta.

5. prosinac 2023. – UTORAK

 • DOČEK SV. NIKOLE I PODJELA DAROVA ZA DJECU – Župna crkva Sv. Jakoba – 16,00 sati

Sveti Nikola svetac je Katoličke crkve i priča o njemu vezana je uz crkvu. Upravo u Župnoj crkvi sv. Jakoba priredit će se doček Svetom Nikoli, u ponedjeljak 5. prosinca. Dočekat će ga mališani uz molitvu i pjesmu, a on će se odužiti malim poklonima. Tijekom svog života, Nikola se susretao s brojnim putnicima, trgovcima, moreplovcima i siromašnima. Upravo je njima i posvećivao najviše pažnje i darivao ih. Zaštitništvo sv. Nikole razlikuje se od mjesta do mjesta, a najčešće se spominju: djeca, siromašni, moreplovci i brodovi, trgovci, kradljivci pokajnici i prostitutke, pa čak i pekari, parfumeri i zalagaoničari. U prigodnom programu će sudjelovati vjerska skupina „Vrapčići“ iz Cirkovljana Dječjeg vrtića Fijolica te mali pjevači Ribari sv. Jakoba i Pjevački zbor Osnovne škole Prelog. Od 14 sati Sveti Nikola proći će kočijom Prelogom, a u crkvu stiže sa vrećom punom darova u 16 sati!

5. i 6. prosinac 2023. – UTORAK I SRIJEDA – PROSLAVA DANA GRADA PRELOGA

Ime Preloga prvi se put u pisanom obliku spominje 1264. godine, u povelji bana Rolanda od Ratolda. U spomen na to prvo spominjanje imena, Preložani svake godine 6. prosinca obilježavaju Dan grada. Program obilježavanja Dana Grada Preloga 2023. godine:

UTORAK, 5. prosinca

 • 00. – 13.00. Druženje u centru Preloga (Trg sv. Jakoba) za sve građane
 • 00. Doček sv. Nikole u Župnoj crkvi sv. Jakoba
 • 00. Paljenje svijeća i prigodno druženje kod prostora Nautičkog kluba Labud (kip sv. Nikole)

 SRIJEDA, 6. prosinca

 • 00. Polaganje vijenca i paljenje svijeća ispred centralnog križa na groblju u Prelogu
 • 00. Obilazak završenih gradilišta na području Grada Preloga
 • 30. Sveta misa povodom Dana Grada Preloga u Župnoj crkvi sv. Jakoba
 • 30. Polaganje vijenaca na Spomen ploču znamenitim Hrvatima priločke Župe te kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana
 • 50. Paljenje adventskih svijećica na Trgu Slobode ispred Doma kulture Grada Preloga
 • 00. Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Preloga u Domu kulture Grada Prelog

8. prosinca 2023. – PETAK

 • IZLOŽBA SKULPTURA „POETIKA DIVLJINE“ IVANA MLADENOVIĆA –  Muzej Croata insulanus Grada Preloga – 18 sati

8. prosinca 2023. – PETAK

U sklopu Adventske čarolije u Prelogu, na Trgu Slobode ispred Doma kulture Grada Preloga, u vremenu od 18 sati, zasvirat će i zapjevati popularni sastav Tragovi.

9. prosinca 2023. – SUBOTA

 • BAJKAONICA – ispred Trattorie Rossa u Prelogu – 17 sati

Bajkaonica je čarobno mjesto gdje se mašta pretvara u riječi, a priče dobivaju krila. Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i Društvo Naša djeca Prelog poziva da se pridružite veselom druženju posvećenom čitanju bajki koje su oblikovale brojna djetinjstva i nadahnule bezbroj snova. Dovedite svoje najmlađe da zajedno zarone u svijet maštovitih priča gdje vitezovi hrabro koračaju, zmajevi nadlijeću nebo, a vile šire čaroliju. Bajkaonica Knjižnice i čitaonice i Društva Naša djeca Prelog održat će se u subotu, 9. prosinca, s početkom u 17 sati ispred Trattoria Rossa.

9. prosinac 2023. – SUBOTA

 • PALJENJE II. ADVENTSKE SVIJEĆE – 17.30 sati

Već nekoliko godina unazad vjernici Župe sv. Jakoba pale svijeće na adventskom vijencu na Trgu svetog Jakoba. Program se sastoji od molitve, pjesme i meditacije, a svijeće će svake subote, u večernjim satima, paliti predstavnici Grada Preloga i Župnog pastoralnog vijeća Župe sv. Jakoba. 

 • BOŽIĆNI KONCERT KU SELJAČKA SLOGA PRELOG I UDRUGA UMIROVLJENIKA PRELOG – 19 sati

U Domu kulture Grada Preloga, prigodnim programom predstavit će se članovi Kulturne udruge Seljačka sloga Prelog te članovi Udruge umirovljenika Prelog sa svojim sekcijama. Njihov program popunit će i njihovi gosti, a prigodnim programom i ove se udruge uključuju u Adeventsku čaroliju u Prelogu.

10. prosinac 2023. – NEDJELJA

 • KONCERT FILIPA HOZJAKA UZ VARAŽDINSKI TAMBURAŠKI ORKESTAR I GABRIELU HRŽENJAK – Sportska dvorana DG Sport – 19 sati

Uz obilježavanje Dana Grada Preloga, u prostoru Sportsko rekreacijskog centra DG Sport te Hotela Panorama u Prelogu, koncert će održati Filip Hozjak, uz pratnju Varaždinskog tamburaškog orkestra.  Koncert će se održati u nedjelju, 10. prosinca, s početkom u 19 sati. Filip Hozjak nastupio je i u programu ovogodišnje Opere pod zvijezdama, kao dio „4 Tenora“, a ovoga puta će se predstaviti uz sjajne tamburaše okupljene u Varaždinskom tamburaškom orkestru, a kao posebna glazbena gošća na pozornici će se predstaviti Gabriela Hrženjak. Tenor Filip Hozjak završio je Akademiju za umjetnost i kulturu Osijek, a u stalnom je angažmnau Kazališta „Komedija“ od 2021. godine. Krajem 2012. sudjelovao na natjecanju Lazar Jovanović u Beogradu gdje je osvojio 1. nagradu. Godine 2013. na Međunarodnom natjecanju Lav Mirski u Osijeku osvojio je 1. nagradu te posebnu nagradu kao apsolutni pobjednik 3. kategorije. U svibnju 2014. na istom natjecanju osvojio je 1. nagradu u solističkom natjecanju, kao i 1. te posebnu nagradu za apsolutnog pobjednika u kategoriji opernih ansambala (s baritonom Borisom Šilijem). Iste godine primio je Rektorovu nagradu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. 2015. godine osvaja 1. nagradu te ujedno i posebnu nagradu kao apsolutni pobjednik u kategoriji mjuzikla na natjecanju „Lav Mirski“ u Osijeku. U Kazalištu „Komedija“ nastupa kao Jesus u rock-operi “Jesus Christ Superstar”, a dio je i ansambla u predstavama Grofica Marica, Alfi Kabiljo, Moji mjuzikli #2, Ludnica s tenorima i Ljepotica i Zvijer.

13. prosinca 2023. – SRIJEDA

 • IZLOŽBA LIKOVNE UDRUGE DONJEG MEĐIMURJA PRELOG –  Muzej Croata insulanus Grada Preloga – 18 sati

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, održat će se, u srijedu, 13. prosinca, s početkom u 18 sati, otvorenje godišnje izložbe članova Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog. Već nekoliko godina članovi Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog presjek stvaralaštva kroz godinu prikazuju široj javnosti putem izložbe koja se održava krajem godine. Likovna udruga Donjeg Međimurja Prelog djeluje nešto više od 30 godina te okuplja autore s područja donjeg i gornjeg Međimurja, članovi su samostalni umjetnici i likovni pedagozi, a ponajviše autori koji se amaterski bave likovnom umjetnošću. Usko je vezana uz Prelog kao mjesto osnivanja i sjedišta, a također je i prva kolektivna izložba skupine slikara održana u “Kinu Kalnik”, sadašnjem Domu kulture u Prelogu.

15. prosinac 2023. – PETAK

 • DJEČJI VRTIĆ VESELA LOPTICA PRELOG – BOŽIĆNA PRIREDBA – Dom kulture Grada Preloga – 17.00 sati

Programima u sklopu Adventske čarolije u Prelogu pridružuje se i Dječji vrtić Vesela loptica Prelog.

16. prosinca 2023. – SUBOTA

 • BAJKAONICA – ispred Trattorie Rossa u Prelogu – 9,30 sati

Bajkaonica je čarobno mjesto gdje se mašta pretvara u riječi, a priče dobivaju krila. Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i Društvo Naša djeca Prelog poziva da se pridružite veselom druženju posvećenom čitanju bajki koje su oblikovale brojna djetinjstva i nadahnule bezbroj snova. Dovedite svoje najmlađe da zajedno zarone u svijet maštovitih priča gdje vitezovi hrabro koračaju, zmajevi nadlijeću nebo, a vile šire čaroliju. Bajkaonica Knjižnice i čitaonice i Društva Naša djeca Prelog održat će se u subotu, 16. prosinca, s početkom u 9,30 sati ispred Trattoria Rossa.

16. prosinac 2023. – SUBOTA

 • PALJENJE III. ADVENTSKE SVIJEĆE – 17.30 sati

Već nekoliko godina unazad vjernici Župe sv. Jakoba pale svijeće na adventskom vijencu na Trgu svetog Jakoba. Program se sastoji od molitve, pjesme i meditacije, a svijeće će svake subote, u večernjim satima, paliti predstavnici Grada Preloga i Župnog pastoralnog vijeća Župe sv. Jakoba.

 • BOŽIĆNI KONCERT – KLAPA CESARICE – Župna crkva sv. Jakoba – 18.00 sati

Klapa Cesarice od osnutka 1993. u vrhu je klapske scene, jedna je od najcjenjenijih i najtrofejnijih klapa te ujedno najdugovječnija zagrebačka ženska klapa. Do danas je održala mnogo nastupa i samostalnih koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu te surađivala s priznatim glazbenicima (Edin Karamazov, Vlatko Stefanovski, Tamara Obrovac, Hojsak & Novosel i dr.). Od 1994. do 1998. sudjelovala je na Festivalu dalmatinskih klapa Omiš, na kojem je osvojila čak jedanaest nagrada (sedam zlatnih i dvije srebrne, nagradu za najbolju debitantsku klapu te Bašćinske glase, nagradu koju dodjeljuju klapski voditelji) i ostvarila izniman uspjeh osvojivši naslov trostrukog uzastopnog apsolutnog pobjednika. Na tom je festivalu s pjesmom Mornarova ljuba na Večeri novih skladbi 2016. osvojila i prvu nagradu žirija za najbolju izvedbu. Na međunarodnim natjecanjima zborova IX Concorso Internationale di Canto Corale 1998. u Veroni i Slovakia Cantat 2007. u Bratislavi također je osvojila prvu nagradu. Izdala je pet nosača zvuka, od kojih su tri nagrađena četirima diskografskim nagradama Porin, a 2018. dobila je priznanje i s najviše državne instancije ‒ predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila joj je Povelju Republike Hrvatske za jedinstven glazbeni izričaj i izniman doprinos očuvanju i promicanju tradicionalne glazbe u Hrvatskoj i svijetu. Klapi je također dodijeljena Medalja Grada Zagreba, i to za iznimna glazbena postignuća zahvaljujući kojima je klapska pjesma postala ambasadorica kulture i promotor Hrvatske u inozemstvu te za afirmaciju ženskoga klapskog pjevanja. Cesarice je deset godina vodio maestro Bojan Pogrmilović, od 2004. surađivale su s priznatim klapskim stručnjacima, maestrom Dinkom Fiom, dr. sc. Markom Rogošićem i dr. sc. Joškom Ćaletom, od 2012. do 2019. voditeljica je bila Antonia Tomas, mag. mus., a od kraja 2019. umjetnički ih vodi maestro Jurica Petar Petrač, mag. mus.

15. i 16. prosinca 2023. – PETAK I SUBOTA

 • BOŽIĆNI SAJAM – Trg Slobode Prelog, 16.00 – 20.00 sati

Turistička zajednica Grada Preloga i ove godine poziva sve zainteresirane na Božićni sajam u Prelogu, koji je ove godine dio Adventske čarolije u Prelogu. Božićni sajam će se održati na Trgu Slobode u Prelogu ispred Doma kulture, 15. i 16. prosinca 2023. godine (petak i subota) od 16.00 do 20.00 sati. Sajam će se održati na prekrasno ukrašenom trgu, izlagači će moći predstaviti i prodavati svoje proizvode u divnoj Božićnoj atmosferi, a oba će dana pozornicu Trga Slobode zauzeti odlični akustični sastavi. Pozivaju se svi zainteresirani izlagači koji se bave ručnim radovima, izradom nakita, božićnih dekoracija i božićnih čestitaka, ugostitelji, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, predstavnici udruga, da se prijave za izlaganje i/ili prodaju svojih proizvoda, radova i usluga. Svim izlagačima osigurana su mjesta za izlaganje, a sudjelovanje je besplatno. Sajam će se održati na otvorenom te organizator, Turistička zajednica Grada Preloga, zadržava pravo otkazivanja Božićnog sajma, u slučaju lošeg vremena. Prijave za sudjelovanje na Božićnom sajmu primaju se do 11. prosinca u Turističkoj zajednici Grada Preloga, na broj telefona 099 711 6995 ili na e-mail: [email protected] . Božićni sajam ove godine traje dva dana te je svakoga dana broj mjesta za izlaganje ograničen na dvadeset mjesta za izlaganje. Molimo Vas da kod prijave navedete za koji ste dan zainteresirani za izlaganje, kao i da li ste zainteresirani za izlaganje oba dana ovogodišnjeg Božićnog sajma.

15. prosinca 2023. – PETAK

U sklopu Adventske čarolije u Prelogu, na Trgu Slobode ispred Doma kulture Grada Preloga, u vremenu od 17 sati, zasvirat će i zapjevati duet Lucija Job i Hrvoje Funda.

16. prosinca 2023. – SUBOTA

U sklopu Adventske čarolije u Prelogu, na Trgu Slobode ispred Doma kulture Grada Preloga, u vremenu od 17 do 20 sati, zasvirat će i zapjevati duet Jessie i Dino.

17. prosinac 2023. – NEDJELJA

 • OSNOVNA ŠKOLA DRAŠKOVEC – BOŽIĆNI SAJAM I BOŽIĆNA PRIREDBA – Sportska dvorana Osnovne škole Draškovec

Programima u sklopu Adventske čarolije u Prelogu godine pridružuje se i Osnovna škola Draškovec. Njihova Božićna priredba započet će od 17 sati, a prije toga od 14 sati, u Draškovcu se priprema i pravi Božićni sajam, koji organiziraju Udruga Prijatelji sv. Roka sa školom, vrtićem i udrugama iz Draškovca.

19. prosinca 2023. – UTORAK

 • PREDSTAVLJANJE MUZEJSKE EDUKATIVNE KNJIŽICE „NAIVKA“ –  Muzej Croata insulanus Grada Preloga – 12,30 sati

Program u suradnji Muzeja Croata insulanus i Srednje škole Prelog.

20. prosinac 2022. – SRIJEDA

 • DJEČJI VRTIĆ FIJOLICA PRELOG – BOŽIĆNA PRIREDBA – Dom kulture Grada Preloga – 17.00 sati

Programima u sklopu Adventske čarolije u Prelogu pridružuje se i Dječji vrtić Fijolica  Prelog.

21. prosinac 2023. – ČETVRTAK

 • OSNOVNA ŠKOLA PRELOG – BOŽIĆNA PRIREDBA – Dom kulture Grada Preloga – 17.00 sati

Programima u sklopu Adventske čarolije u Prelogu pridružuje se i Osnovna škola Prelog.

22. prosinac 2023. – PETAK

 • SREDNJA ŠKOLA PRELOG – BOŽIĆNA PRIREDBA – Dom kulture Grada Preloga – 10.00 sati

Programima u sklopu Adventske čarolije u Prelogu pridružuje se i Srednja škola Prelog.

23. prosinca 2023. – SUBOTA

 • BAJKAONICA – ispred Trattorie Rossa u Prelogu – 17 sati

Bajkaonica je čarobno mjesto gdje se mašta pretvara u riječi, a priče dobivaju krila. Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i Društvo Naša djeca Prelog poziva da se pridružite veselom druženju posvećenom čitanju bajki koje su oblikovale brojna djetinjstva i nadahnule bezbroj snova. Dovedite svoje najmlađe da zajedno zarone u svijet maštovitih priča gdje vitezovi hrabro koračaju, zmajevi nadlijeću nebo, a vile šire čaroliju. Bajkaonica Knjižnice i čitaonice i Društva Naša djeca Prelog održat će se u subotu, 23. prosinca, s početkom u 16 sati ispred Trattoria Rossa.

23. prosinac 2023. – SUBOTA

 • PALJENJE IV. ADVENTSKE SVIJEĆE – 17.30 sati

Već nekoliko godina unazad vjernici Župe sv. Jakoba pale svijeće na adventskom vijencu na Trgu svetog Jakoba. Program se sastoji od molitve, pjesme i meditacije, a svijeće će svake subote, u večernjim satima, paliti predstavnici Grada Preloga i Župnog pastoralnog vijeća Župe sv. Jakoba. 

23. prosinca 2023. – SUBOTA

U sklopu Adventske čarolije u Prelogu, na Trgu Slobode ispred Doma kulture Grada Preloga, u vremenu od 18 sati, zasvirat će i zapjevati popularni sastav ExZodiac.

24. prosinca 2023. – NEDJELJA – BADNJAK

 • POLNOĆKA ZA RODITELJE I DJECU (Crkva sv. Jakoba) – 20.00 sati
 • POLNOĆKA U CIRKOVLJANU (Crkva sv. Lovre) – 22.00 sati
 • POLNOĆKA U PRELOGU (Crkva sv.Jakoba) – 24.00 sata
 • POLNOĆKA U DRAŠKOVCU (Crkva sv. Roka) – 24.00 sata

25. prosinac 2023. – PONEDJELJAK – BOŽIĆ

 • MISA POLDANICA – Župna crkva sv. Jakoba – 11.00 sati
 • BOŽIĆNI BLAGOSLOV DJECE – Župna crkva sv. Jakoba – 14.30 sati

26. prosinca 2023. – UTORAK

 • Koncert zborova s područja Grada Preloga – Župna Crkva sv. Jakoba – 17.00 sati

U prekrasnom ambijentu župne crkve u Prelogu, zborovi s područja Grada Preloga predstavit će se onime što najbolje znaju, pjesmom. Biti će tu župni, svjetovni i školski zborovi iz Preloga, Cirkovljana, Draškovca i Svetog Jurja u Trnju. Svatko će svojim glazbenim prilogom uljepšati završetak Božićnih dana i posljednje sate Nove godine.

31. prosinac 2023. – SUBOTA

 • Doček Nove godine – Trg Slobode 1, Prelog – od 22.00 sata

Već tradicionalno građani Grada Preloga i njihovi gosti, u Novu će 2022. godinu ući zajedničkim dočekom na Trgu slobode ispred Doma kulture u Prelogu. Za dobru feštu pobrinut će ove godine Dobre vibracije, a uz šampanjac i čestitke gradonačelnika Ljubomira Kolareka, čeka nas i tradicionalni vatromet.

6. siječnja 2024. – SUBOTA

 • Koncert Puhačkog orkestra Grada Preloga – Crkva sv. Jakoba, Prelog – od 17 sati

7. siječnja 2024. – SUBOTA

 • Doček ruskog Djeda Mraza i njegove unuke Snjeguročke u organizaciji Udruge Kalinka – Trg Slobode 1, Prelog – od 15 sati

 

 

Izvor i foto: Grad Prelog

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE