Otvoreno Urbanovo: Započelo je slavlje međimurskih vina u Štrigovi!

Uz čaše pune vrhunskih vina, danas je svečano je otvoreno Urbanovo 2024. u Štrigovi.

Posjetitelji će kroz tri dana moći kušati preko 170 etiketa vrhunskih vina iz 24 vinarije Udruge Hortus Croatiae. U suradnji s Državnim arhivom u Štrigovi i Državnim arhivom iz Rijeke bit će otvorena izložba Povijest vinarstva u Liburniji. Županija partner je Primorsko-goranska županija, koja će također predstaviti svoja vina.

Otvorenju su se odazvali i zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Primorsko-goranske županije, koja je partner Urbanova Zlatko Komadine,  župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, načelnik Štrigove Stanislav Rebernik, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec, savjetnica direktora Hrvatske turističke zajednice i pomoćnica ministra turizma i sporta Olivera Šarić i direktor TZ Međimurske županije Rudi Grula.

23. po redu Urbanovo službeno je otvorila zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

Čelnici Međimurske županije poziraju za fotografiju s čašama vina u rukama.
Foto: S.H.

Na svečanom otvorenju posjetiteljima su se obratili, između ostalih, Robert Horvat, predsjednik Udruge Hortus Croatiae, Stanislav Rebernik, načelnik Štrigove i Zdravko Tušek, tajnik Ministarstva poljoprivrede.

– Ovaj je festival središnji dio gospodarsko-turističke manifestacije Urbanovo, koja se ove godine održava 23. put. Danas ponosno stojimo ovdje okruženi ljudima čija predanost i trud čini našu vinsku zajednicu tako posebnu. Kroz godine naša je udruga rasla i razvijala se. Naša suradnja i zajednički rad su doveli do ovog trenutka. Urbanovo konstantno raste, a Festival pušipela iz godine u godinu postaje sve bolji i atraktivniji. Festival pušipela je prilika da slavimo bogatstvo naše vinogradarske tradicije, da se okupimo u zajedništvu i da uživamo u izvornim međimurskim vinima, također i mjesto susreta renomiranih proizvođača vina i vinarske opreme, poljoprivrednih proizvođača, te poduzetnika. Neka ova manifestacija bude prilika za nova poznanstva, poslove prilike i nezaboravne trenutke uživanja u vinu. Hvala svima vama koji ste danas ovdje, te svima koji su svojim doprinosom omogućili da Urbanovo postane simbol kvalitete i ugleda naše vinske regije, izjavio je Robert Horvat, predsjednik Udruge Hortus Croatiae i dodao:

– Iznimno sam radostan i zahvalan na suradnji sa Županijom na čelu sa županom Posavcem, koji je od samog početka prepoznao važnost Urbanova kao dijela turističke ponude Međimurja. Također želim izraziti zahvalnost našoj Općini i načelniku Reberniku na pruženoj podršci i pomoći. Zahvaljujem TZ Općine Štrigove, te TZ Međimurske županije, koje su konstantno u Urbanovom. Veliko hvala i brojnim sponzorima, partnerima, prijateljima i medijima. Zahvaljujem uvaženim gostima na dolasku, zahvaljujem svim izlagačima, te naravno vama, dragi posjetitelji, koji podržavate festival. Proslavimo zajedno ljepotu vina, prijateljstva i zajedništva na ovogodišnjem Urbanovu. Neka nam festival donese nove spoznaje i nova prijateljstva i mnogo nezaboravnih trenutaka.

– Dobrodošli u Štrigovu, dom vina i sv. Jeronima. O sv. Jeronimu ćemo puno više govoriti drugom prilikom. Danas smo ovdje zbog vina. Danas smo ovdje da odamo čast vinu i onima koji stvaraju vino, a to su naši vinogradari, vinari i podrumari. Životom puno puta imamo probleme, puno stvari koje se događaju na način kako mi ne želimo. Ali ne možemo nikad ostati bez sjećanja na trenutke kada nam je bilo lijepo, kada smo uživali u mirisima, okusima i atmosferi, kada smo uživali s ljudima koje volimo, a Urbanovo danas je upravo to. Svake godine ponovno i tako 23 godine uzastopce. A bit koju slavimo je vino koje donosi smijeh na lice, radost u srce, koje osnažuje dosadašnja prijateljstva i ljubavi, a neke ponovno uspostavlja. Vino koje je zaštitni znak ovog našeg štrigovskog i gornjemeđimurskog kraja. Ja vas pozivam da si upravo te osjećaje priuštimo i kroz ovaj vikend i sljedeći, izjavio je predsjednik Udruge Hortus Croatiae, Stanislav Rebernik.

– Opće je poznato da dobra kapljica vina spaja ljude, a Urbanovo je upravo jedno tako mjesto i događanje. Ova manifestacija, koja već više od dva desetljeća okuplja sve ljubitelje vina, koja okuplja vinogradare i vinare kako bi slavili napitak koji čovječanstvo prati od samog početka – vino. Prije svega, želio bih čestitati svima vinarima koji iz godine u godinu pokazujete vrhunske rezultate i upravo ovdje, na ovom dijelu vinske Hrvatske, ostvaruju se fantastični rezultati i upravo ovaj događaj, a isto tako i vinari s ovog područja, postali su nezaobilazni vinari na vinskoj karti Hrvatske, a možemo reći i šire, rekao je tajnik Ministarstva poljoprivrede, Zdravko Tušek, pri obraćanju posjetiteljima.

– Ministarstvo poljoprivrede tome daje skroman doprinos svih ovih godina znatnim mjerama, posebice investicijskim mjerama. S posebnom pozornošću gledamo na ovaj kraj, u ovaj kraj investiramo jako puno novaca, posebno su pripremljene mjere za razvoj vinogradarstva i vinarstva i uvjeren sam da ćemo u tome biti uspješni i dalje. Uvjeren sam da ćemo u partnerstvu i dalje, jer oformiti će se nova vlada na čelu s predsjednikom vlade, Andrejom Plenkovićem i dalje idemo po zacrtanom programu, poticat ćemo posebice razvoj poljoprivrede i boljeg života svih ljudi koji žive u ovakvim regijama u kojoj smo danas, izjavio je Zdravko Tušek, tajnik Ministarstva poljoprivrede.

 

Jakopićev rajnski rizling prvak Međunarodnog ocjenjivanja 2024. 

Na otvorenju Urbanova održana je i svečana ceremonija dodjele diploma s Međunarodnog ocjenjivanja vina 2024.

Rajnski rizling izborne berbe iz 2019. godine obitelji Jakopić iz Železne Gore najbolje je ocijenjeno vino s ukupno 93 osvojena boda na 8. Međunarodnom ocjenjivanju vina Štrigova 2024. između 200 uzoraka koji su ove godine pristigli na ocjenjivanje.

Šampionom kvalitete u kategoriji pjenušavih vina proglašen je “Estate Selection” Sauvignon blanc sparkling wine iz vinarije Puklavec Family Wines iz Ormoža s osvojenih 91 bodom.

Vinarija Cmrečnjak iz Svetog Urbana osvojila je dva šampiona kvaliteta. Jedan u kategoriji  bijelih mirnih vina za Chardonnay barrique iz 2022. godine s osvojenih 89 bodova, a drugi u kategoriji mirnih vina za Pušipel classic iz 2023. godine s osvojenih 88 bodova.

Vinarija Preiner vina iz Svetog Urbana ponosna je na svoj Pinot crni iz 2019. godine s osvojenih 88 bodova za koji je dobila šampion kvalitete u kategoriji crnih mirnih vina.

Nagradu Franjo Lebar za najbolji Sauvignon dobio pak je Sauvignon iz 2023. godine vinarije Žnidarić iz Marije Gorice s osvojenih 88 bodova.

Što vas čeka ostatak dana na Urbanovom? 

Od 16:30 možete uživati u opuštenoj atmosferi uz melodije Krunoslava Lajtmana i Patrika Zamude.

Nakon zatvaranja prvog dana Festivala pušipela događanja se sele u Terme Sveti Martin. U pubu-u Potkova s početkom u 20 sati održava se WINE & SMILE QUIZ. Ovaj kviz je savršena prilika da proširite svoje znanje o vinu i uživate u druženju s prijateljima. U kvizu će sudjelovati celebrity i vinari, a bit će i nagrade za pobjednike. Naravno, uz to je uključena i ponuda međimurskih vina po promotivnim cijenama te hrana u pripremi Termi Sveti Martin.

 

Foto: Zlatko Vrzan

Snažan ženski angažman na 23. Urbanovu

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE