Zvuk motornih pila: Počelo orezivanje lipa u Križovcu!

Anja Novak
Anja Novak

Mještane Križovca danas je u jutarnjim satima dočekao zvuk motornih pila. Djelatnici čakovečke tvrtke Ambijenti koja je između ostalog specijalizirana za hortikulturu orezuje lipe na terenu okolišu Centra za posjetitelje Javne ustanove Međimurska priroda.

Mjesta za paniku i brigu nema. Sve se provodi prema pravilima struke. Anja Novak, magistra i inženjerka agronomije iz tvrtke Ambijenti nam je kazala:

– Ove lipe nikad nisu bile dosad orezivane. Proveli smo „oštar” rez što znači da nismo samo prikraćivali vrhove već smo išli do osnove i početka gdje se lipa grana. Potrebno je bilo i prorjeđivanje. Orezivale su se i bočne grane, kako bi se dobio uredan oblik krošnje. Već sredinom lipnja lipe će imati lijepe krošnje.

Regeneracija stabala dakle nije upitna, pa će postojeće lipe nakon rezidbe uskoro ponovo ozelenjeti i Trgu Međimurske prirode vratiti zeleni ugođaj. Podsjetimo, Centar za posjetitelje u završnoj je fazi projekta otvaranja modernog prirodoslovnog muzeja Med dvemi vodami i pratećih sadržaja u eksterijeru Centra. Otvaranje je najavljeno za 17. travnja.

 

Ostavi komentar