Vinarija Štampar na tržište plasirala vrhunski ocat od crvenog vina

Vina obitelji Štampar iz Svetog Urbana već su dugi niz godina prepoznatljiva i cijenjena na tržištu diljem Hrvatske. No, da bi ostali uz bok najboljima, shvatili su da svoju vinsku priču trebaju proširiti i zaokružiti. Stoga i ne čudi da su ovih dana na tržište plasirali i novi proizvod – svoj prvi vinski ocat napravljen od kvalitetnoga crvenog vina.

– U proizvodnju vinskog octa krenuli smo najprije zbog sebe. Željeli smo imati u kući dobar ocat, koji je ujedno i zdrav. Najprije smo napravili jednu malu količinu octa, a kada smo vidjeli da je on uistinu dobar krenuli smo u veću proizvodnju. Jednostavno smo tržištu htjeli ponuditi vrhunski ocat. – govori naš domaćin David Štampar.

Vrhunsko vino za vrhunski ocat

Poznato je da se vinski ocat priprema od starog i lošeg vina, ali u slučaju obitelji Štampar to nije tako. Oni znaju da će ocat biti to bolji što je vino kvalitetnije.

– To je vrhunski ocat jer je nastao iz zdravoga vrhunskog crvenog vina, koje smo napravili iz berbe 2009. godine. Ima 9,75 posto octene kiseline, što je glavni pokazatelj kvalitete. Ovo je jak vinski ocat koji nije razrijeđen, kao što je to slučaj kod nekih drugih sličnih proizvoda. – objasnio je Štampar.

Naši preci vjerovali su da vinski ocat blagotvorno djeluje na ljudski organizam pa se njegova upotreba u prehrani ustalila do danas. Kao prehrambeni proizvod, ocat obitelji Štampar namijenjen je u prvom redu za pripremu raznih salata, umaka, juha i preljeva te kao dodatak glavnim jelima.

Ocat kao kruna soka od grožđa

Sve dobre stvari nastaju slučajno, pa je tako bilo i s vinskim octom. Prema staroj legendi, ocat je nastao prije 10.000 godina od vina koje je predugo stajalo u bačvama pa se ”pokvarilo” i postalo kiselo.

– Od grožđa mogu nastati tri proizvoda, i to redom sok, vino i ocat. Da nema čovječje ruke, vino bi bilo samo prolazna stavka. U konačnici to bi uvijek bio ocat. Čovjek je onaj koji njeguje sok od grožđa pa onda nastane vino. – kazao je Štampar pokazujući nam ambalažu svojega novog proizvoda.

Bijela etiketa na crnoj elegantnoj boci još je jedan pokazatelj da je obitelj Štampar u proizvodnju vinskog octa krenula vrlo promišljeno. Vinski ocat nazvali su Zadnja stanica jer je, kako kažu, ocat kruna životnog puta soka od bobice do vrhunskog začina jelima, njegova zadnja, ali najbolja stanica.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE