Budućim mesarima 2800 kn mjesečne stipendije kod Vajde

Vajda stipendija
Vajda stipendije

U partnerstvu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te MI Vajda d.d. Čakovec osigurana je učenicima, budućim mesarima stipendija od 2.800 kuna mjesečno.

Treba priznati da je ovakva stipendija ponuda koju je učenicima teško odbiti. Ona osim što je odraz situacije na tržištu rada, čini se kao prvi pravi konkretan potez koji u sinergiju dovodi obrazovanje, realni sektor i državu. Rezultat je dizanje kvalitete života međimurskih građana, a samim time i usporavanje budućeg iseljavanja.

– Ovaj projekt je samo nastavak našeg aktivnog planiranja i djelovanja prema realizaciji jednog od ključnih ciljeva Grupe Pivac kada su ljudski resursi u pitanju. Želimo zadržati mlade, sposobne i obrazovanje ljude u Hrvatskoj. U našim domaćim pogonima i tvornicama, naglašava Alen Kajmović, predsjednik Uprave MI Vajda d.d. Čakovec.

Vajda: Nije samo stipendija već i besplatni udžbenici

Neven Pivac, Tomislav Tolušić i Alen Kajmović
Neven Pivac, suvlasnik grupe Pivac, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i predsjednik uprave Vajde Alen Kajmović

Naime, nakon nedavnih aktivnosti i otvorenja 50 milijuna kuna vrijednih novoizgrađenih pogona čime su pokazali smjer razvoja same tvrtke kao i planove Grupacije Pivac, Vajda je odlučila u partnerstvu s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, na čijem je čelu ministar Darko Horvat pokrenuti projekt stipendiranja učenika, budućih mesara s čak 2.800 kn mjesečne stipendije. Počevši od školske godine 2019./2020 odnosno od rujna ove godine.

– Tu ne govorimo samo o 2.800 kn mjesečne stipendije. Moram istaknuti kako Vajda svim učenicima budućim mesarima osigurava i besplatne udžbenike, plaćanje naknade za rad na praksi, mogućnost rada za vrijeme školskih praznika, besplatan obrok za vrijeme rada/prakse, kao i poklon pakete za Uskrs i Božić te siguran posao nakon završetka školovanja, rekao je Kajmović. Napomenuvši kako je od jeseni učenicima jedini pravi zadatak i obveza učenje i kvalitetno odrađena stručna praksa.

S druge se strane roditeljima značajno olakšava onaj financijski poprilično težak kolovoz odnosno rujan kada se kreće u nabavu svega potrebnog za školovanje.

Za vrijeme ljetnog rada satnica na radnom mjestu mesara iznosi 34 kn neto. Na mjestu radnika iznosi između 24 i 27 kuna po satu. Dok raspored na radno mjesto ovisi o samoj umješnosti učenika.

Vajda Međimurske slanine
Vajda Međimurske slanine. Vajdini proizvodi prepoznati su kao delicije među proizvodima grupe Pivac

– Koliko sam upoznat ovo je prva inicijativa od strane poslodavca koja svojim stipendistima strukovnih škola osigurava da u školu krenu s doslovno minimalnim troškovima. Naime današnja vizija škole za život koja se trenutno djelomično provodi u sustavu školstva RH osigurava besplatne udžbenike, ali samo četverogodišnjim školama, ne i onim trogodišnjim, zaključuje predsjednik Uprave Vajde te ističe da ukoliko se nešto želi dobiti, mora se zauzvrat nešto i dati, a kod Vajda se pobrinula da je to i stipendija i besplatni udžbenici.

Poticaj strukovnim zanimanjima

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta kao doprinos provedbi mjera iz Programa Vlade za usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, provodi projekt “Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja” vrijedan 67,8 milijuna kuna koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. Upravo se iz tog fonda planira realizirati i značajno povećanje iznosa učeničke stipendije koje osigurava što u sinergiji s poslodavcima poput Vajde jamči sigurnost, bezbrižno srednjoškolsko obrazovanje i sigurno zaposlenje nakon završetka školovanja.

Što sve dobivaju učenici-stipendisti

Stipendija koju Vajda osigurava budućim mesarima obuhvaća:

  • stipendija od 2.800 kn mjesečno
  • besplatne udžbenike
  • plaćanje naknade za rad na praksi
  • rad tijekom praznika uz satnicu od 34 kn
  • besplatan obrok za vrijeme rada/prakse
  • poklon paketi za Uskrs i Božić
  • siguran posao po završetku školovanja

 

 

Ostavi komentar