U Vajdi je otvorena nova investicija vrijedna 50 milijuna kuna

vajda nova investicija
Predsjednik uprave Alen Kajmović pokazuje ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću pogone Mesne industrije Vajda d.d.

U Vajdi je otvorena nova investicija vrijedna 50 milijuna kuna, od čega 22, 6 milijuna kuna iz fondova Europske unije. Alen Kajmović, predsjednik uprave Vajde istaknuo je na otvorenju: – Ovim prostorima koji su izgrađeni unaprijedila se proizvodnja radi pojačanja kapaciteta, što nam je bio glavni cilj.

– Planiramo povećanje kooperacije, jer smo povećali proizvodnju s 40.500 svinja u dvije godine na 145.000. Naravno mimo toga bilo nam je ključno poboljšati uvjete radnicima da budu dostojni 21. stoljeća da se osjećaju komotno. Od 90 Vajdinih kooperanata njih 35, jer iz Međimurja. Vajdina kooperacija je uvijek bila usko vezana uz Međimurje, međutim od ulaska u grupaciju Pivac pogled  se prebacio i na Slavoniju, iz sasvim praktičnih razloga, a to je prostor. U Međimurju nigdje nije moguće napraviti dovoljno velike farme koje mogu primiti veću količinu svinja. A u Slavoniji je to moguće, kazao je Alen Kajmović. Stoga je bilo sasvim logično da se grupacija Pivac preorijentira i prema Slavoniji.

Tamo se dogodio pozitivan pomak, da su ljudi upravo zbog ugovora koje imaju potpisane s Vajdom, odnosno grupacijom Pivac odlučili ostati, što znači da  ugodno žive od svog rada u kooperaciji s Vajdom, kazao je Kajmović.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je došao na otvorenje novog pogona kazao je: Mislim da je tu bilo dosta sumnjičavih kada su bili u pitanju novi vlasnici, ali se njihov ulazak u vlasništvo pokazao kao novi zaokret u proizvodnji i što je meni osobno kao ministru poljoprivrede važno i zaokret u kooperaciji.  Ova tvrtka na sebe veže niz malih kooperanata koji proizvode svinje za njih, koji su zadovoljni jer su redovito i uredno plaćeni. Ostvaruju dobar prihod da mogu normalno živjeti od toga što kooperiraju i prodaju svinje za Vajdu. Rast proizvodnje s 40.500 na 145.000 , a uskoro i na 200.000 govori da sve ovo ima smisla, istaknuo je ministar Tolušić.

Ostavi komentar