2.8 C
Čakovec
Srijeda, 1 veljače, 2023

OPĆINA PODTUREN Broj mladih udruga raste, to je budućnost općine!

Ljudi su naše najveće blago jer su upravo oni motor koji pokreće i podiže život svake sredine, a mi izabrani predstavnici ćemo kroz svoje aktivnosti poticati i na različite načine sa svim sumještanima graditi i razvijati našu općinu. Kako bismo mladim ljudima osigurali  nastavak školovanja, i dalje ćemo u svom proračunu nastojati osigurati sredstva za stipendije, a za osnovnoškolce sa Županijom nastaviti sufinancirati  troškove prijevoza i nabave udžbenika.

Ulaganje u naše mlade smatramo najboljom dugoročnom investicijom, stoga možemo biti ponosni što trenutno stipendiramo čak 60 studenata. Rijetke općine mogu se pohvaliti ovolikim brojem studenata. Iako se od 2005. pa do sada broj djece u školi smanjio za 100, zadnjih nekoliko godina bilježi se otprilike konstantan broj djece u školi, a oba vrtića koja djeluju na području općine su popunjena. Općina Podturen sufinancira boravak djece u vrtićima u iznosu od 50 posto ukupne cijene. Kako brinemo o mladima, tako vodimo brigu i o ostalim građanima slabijeg imovinskog stanja pa, ovisno o zahtjevima i mogućnostima, pomažemo istima.

Ulaganjem u infrastrukturu, posebno nerazvrstane ceste, nastojimo pomoći brojnim našim poljoprivrednicima i OPG-ovima koji djeluju na području općine, a koji su  ključ za daljnji razvoj naše sredine. Isto tako od Ministarstva za upravljanje državnom imovinom zatražili smo zemljište za proširenje poslovne zone u Sivici, kako bismo omogućili potencijalnim investitorima ulaganje i zapošljavanje naših sumještana, kako bi se zaustavilo daljnje iseljavanje mladih ljudi.

Od manifestacija, svakako moram spomenuti tradicionalnu „Tijelovsku prošeciju“ i proslavu blagdana Tijelova koji je općinsko vijeće svojom odlukom proglasilo Danom općine Podturen. Tijekom 2017. godine prvi put u suradnji s OŠ Podturen i udrugama,  organizirali smo „Žive jaslice“, za koje se nadamo da će postati tradicija koja će i nadalje okupljati veliki broj mještana i posjetitelja Podturna. Nadalje, moramo spomenuti i „PODTURENSKI FAŠNIK“ koji je ove godine navršio 18-tu godišnjicu obilježavanja. I naše udruge imaju svoje manifestacije po kojima su prepoznatljive i koje okupljaju velik posjetitelja, od „pečenja vola na ražnju“, Božićnog koncerta, Dana Podturna,  Novakovskih večeri, Dana žena, prigodne izložbe ručnih radova, ljetne i zimske sportske turnire, te razne humanitarne organizacije.

Našim  udrugama koje su aktivne i dalje ćemo pomagati u provođenje njihovih ideja kojima potiču  društveni život. Ovdje je vrlo važno istaknuti da su udruge naše bogatstvo te da smo na njih izuzetno ponosni. U našoj općini djeluje 28 udruga i su one su nositelji kulturnih i tradicijskih običaja, sportskih, humanitarnih i ostalih događanja na području općine. Svatko od nas ima različite sposobnosti, različito smo društveno angažirani, ali moramo se poštivati i međusobno uvažavati i pomagati.

Sa zadovoljstvom ističemo na su naše udruge, osim aktivnosti u samoj općini, aktivne i zapažene po svojim nastupima na području cijele županije, ali i šire. Jako smo ponosni na svoja četiri nogometna kluba koji postižu dobre rezultate u županijskim  ligama. Moramo spomenuti i naše DVD-ove kojih je ukupno pet na području općine. Zadovoljstvo nam je što broj članova u udrugama svake godine raste, što je znak da se dobro radi!

Udruga mladih Podturen i Limena glazba Općine Podturen, kao najmlađe udruge, okupljaju mlade ljude što nam je izuzetno drago, jer mladi nisu samo vezani uz računala i mobitele nego se druže i rade korisne stvari za cijelu zajednicu. Važno je spomenuti da je uz DVD-ove, sportske i ribolovne udruge, kao najdugovječniji KUD Podturen koji njeguje tradicijske običaje našeg mjesta prošle godine obilježio 38. godišnjicu postojanja. Izuzetno nam je drago što na području općine djeluje nekoliko nogometnih škola koje okupljaju djecu, organiziraju natjecanja i promoviraju zdrav život, te šahovski klub koji pridonosi okupljanju starijih, ali i djece i mladih.

Uz prekrasan krajolik rijeke Mure vjerujemo da ćemo uspjeti razviti poučnu stazu u čijem razvoju će nam pomoći Zaštitarsko-ekološka udruga „Čaplja“ koja također brine i o ekološkoj osviještenosti naših mještana. Mlin na Muri  još je jedan projekt za koji vjerujemo da ćemo konačno krenuti u izgradnju, čime bismo općinu Podturen uspjeli plasirati na turističku kartu. Da bismo to ostvarili, zatražili smo od ministarstva Državne imovine zemljište za izgradnju mlina. U planu uređenja naselja Sivica na poznatom „Bereku“ uredit će se edukativno-rekreacijski park koji će biti jedinstven u našem kraju, možda i turistički atraktivan, te uz mlin na Muri u Podturnu, crkvu svetog Martina biskupa – „turensku cirkvu“ – jednu od najstarijih u Međimurju koja se spominje još 1334.godine, jedinstvenu kalvariju s 3 križa u Podturnu, predivan zaštićeni krajolik rijeke Mure, uz suradnju s lokalnim OPG-ovima i ugostiteljima, ponuditi domaće proizvode i privući što veći broj posjetitelja i turista.  

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

0FanoviLajkaj
3,689SljedbeniciSlijedi
14,700PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE