FOTO: Matjaš Oršuš novi predsjednik, a Elvis Kralj zamjenik Vijeća Roma u Međimurju

U Velikoj vijećnici Međimurske županije danas je održana konstituirajuća sjednica Vijeća romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji na kojem je izabrano uže rukovodstvo vijeća.

Jednoglasno s 22 glasova za predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji izabran je Matjaš Oršuš, a za njegova zamjenika Elvis Kralj. Novi predsjednik zahvalio se romskoj zajednici na ukazanom povjerenju i za glasovanje za njihovu listu kandidata za izbor članova Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije.

Matjaš Oršuš
Elvis Kralj

Vijeće romske nacionalne manjine unatrag tri njegova mandata nije funkcioniralo. Svi znamo iz kojih razloga i ne bih volio danas o njima govoriti pred medijima. S obzirom na to da u Međimurskoj županiji u romskoj zajednici imamo ozbiljnih problema koristim priliku te  sve institucije, gradove, općine i Međimursku županiji pozivam na suradnju u interesu unapređenja kvaliteta života svih građana te da se ozbiljno prihvatimo posla rješavanja romske problematike, naglasio je nakon izbora Matjaš Oršuš.

U nastavku je citirao zastupnika Kajtazija:” Ne postoji problem Roma, nego samo problem ljudi.”

Tako treba tretirati probleme, a nikako stvarati unutarnje podjele na dobre i loše Rome jer u 21. stoljeću nije časno dijeliti ljude na naše i vaše, a istovremeno tražiti jednaka građanska prava, kazao je novi predsjednik Vijeća.

Nada se da će uspostaviti suradnju koja će izroditi prihvaćanjem strateškog Akcijskog plana za Rome na svim područjima regionalne i lokalne samouprave. Istaknuo je da ima puno problema u zdravstvenom sustavu, u obrazovanju, po pitanju stanovanja i zapošljavanja te da će pokušati stabilizirati porušene međuljudske odnose.

25 novih članova Vijeća

U Vijeće romske nacionalne manjine je nakon provedenih izbora za članove navedenog Vijeća izabrano sljedećih 25 članova: Matjaš Oršuš, Josip Petrović, Danica Balog, Krešo Balog, Radovan Balog, Ljubo Ignac, Zvjezdana Ignac, Zdravko Oršuš, Vjeran Balog, Dragica Ignac, Dubravka Đurđević, Zora Balog, Natalija Sklepić, Marko Balog, Zdenka Đurđević, Marko Oršuš, Martina Oršuš, Elvis Kralj, Kristijan Oršoš, Bruno Oršoš, Stjepan Oršuš, Stanislav Kalanjoš, Mario Oršuš, Slađan Majetić i Marko Balog.

U Međimurju jedino što želimo je red, rad i odgovornost. Želimo stvarati zajednicu u kojoj nema jednakih i jednakijih, više ili manje vrijednih, i u kojoj se ne toleriraju protuzakonita djela. To je interes svih stanovnika, i većinskog i manijskog, kazao je župan Posavec.

FOTO: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar