Emilija Martinec iz Lopatinca ove je godine uspješno završila svoje srednjoškolsko obrazovanje u Prvoj privatnoj gimnaziji Varaždin, te hrabro odlučila studirati u Engleskoj, na sveučilištu University of Essex, smjer politika i međunarodni odnosi. Razgovarali smo s njom i doznali više detalja o njenim planovima i razlozima zbog kojih je odlučila svoj život i karijeru “preseliti u neki drugi svijet”, daleko od domovine i obitelji.

  1. Što te navelo na to da odlučiš studirati u inozemstvu, konkretno u Engleskoj?

Svako dijete ima priliku stvoriti vlastitu viziju svoje budućnosti. Pretpostavljam da se moja nikad nije bazirala na jednom mjestu uz jednake ljude i mogućnosti. Željela sam nešto drugačije.

  1. Koji je postupak prijave i samog upisa na fakultet koji si odabrala?

Svoj sam upis obavila preko organizacije koja se bavi savjetovanjem i usmjeravanjem mladih na različite obrazovne programe u inozemstvu- BHV Education. Ako netko ima želju otići u inozemstvo, preporučujem ih. Ukratko, potrebno je položiti standardizirane testove koji su potrebni za upis (IELTS, Državna matura.. ) te od profesora po vlastitom odabiru zatražiti preporuku. Uz to, traži se motivacijsko pismo i ovjereni prijepisi ocjena te dokumenti o financijskom stanju kućanstva. Sam postupak cijelog upisa počinje mjesecima do godine ranije, nego u Hrvatskoj.

  1. Da li razmišljaš ostati u inozemstvu nakon što završiš školovanje?

Računam na to. Smatram kako bih povratkom u Hrvatsku mogla izgubiti priliku za napretkom ( u poslovnom smislu ) za kojom bih kasnije žalila. Ne želim samo živjeti ovaj život, nego i uspjeti u njemu.

  1. Strahovi, dileme zbog neizvjesne budućnosti?

Prijave su završile i upisala sam željeni fakultet, to je sve što sam tražila. Sva moguća nadolazeća sputavanja rješat ću kad stignu. Nema smisla već sada brinuti o njima.

  1. Gdje ćeš živjeti?

Prvu godinu bit ću smještena u campusu 5 minuta udaljenom od fakulteta. Imat ću sobu i kupaonu za sebe, a ostalo će se dijeliti. Kasnije planiram uzeti privatni smještaj.

  1. Što kažu roditelji, obitelj?

Mislim da se dvoume između ponosa  što sam dobila ovakvu priliku i straha jer više neće biti u mogućnosti zaštititi me. Sve u svemu, izdvojila bih spomenuti ponos jer su se dobro pobrinuli da svi znaju kako njihova kćer ide u Englesku.

  1. Ideš li sama u ovu avanturu ili još netko koga poznaješ?

Za sada planiram ići sama, no preko ranije spomenute organizacije imam mogućnost upoznati par osoba koje su se također zaputile u Englesku.

  1. Jesu li potrebne neke posebne vještine ili prijemni ispit za upis?

Potpuno ovisi o fakultetu i smjeru koji upisuješ. Cijeni se volonterski rad, a dobri rezultati iz natjecanja uvijek dobro dođu. Nakon uspješno položenog prvog kruga selekcije obavlja se i intervju. Za vrijeme studiranja, ocjenjivanjem kroz praktične zadatke, grupne radove, eseje i slično potiče se studente na samostalno i praktično učenje, a ovisno o smjeru, tjedno se održava do max 20 sati nastave uz što studenti većinom rade do 15h sa satnicom od 7 do 10£.

Emiliji čestitamo na hrabrosti i želimo da joj se ostvare svi snovi.

(Aleksandra Sklepić)

 

Ostavi komentar