Zavirili smo u Mamičinu škriju u Gornjem Kraljevcu

mamičina škrija
Starinsko međimursko jelo trgance s maslom i putrom iz zaborava su izvukle članice KUU Društvo žena Gornji Kraljevec

Svake godine članice KUU “Društvo žena Gornji Kraljevec” izvadi nešto novo iz tradicionalne “Mamičine škrije”. A u njoj se nalazi tradicionalno blago, od manje poznatih međimurskih pjesama, narodnih običaja i jela. Ove godine dio tradicionalnog blaga priredile su same, a dio uz pomoć gostiju KUD-a “Ivan Mustač – Kantor” iz Svete Marije.

 

Gosti su priredili običaje vezane uz nekadašnji porod “ u kućnim uvjetima “ uz koji su išli i točno utvrđeni običaji, darivanje djetetu novcem pod jastuk, neizlazak rodilje iz dvorišta određeni broj dana da se dijete kasnije ne bi odavalo skitnji, stavljanje djetetu u ruke određenog znamena npr. olovke kako bi završilo visoke škole, ali i krštenja odmah po rođenju.

Članice KUU Društvo žena Gornji Kraljevec podsjetile su na tradiciju kako se ručno od mlijeka izrađivao danas skupocjeni maslac i trganci s maslom i putrom.

Iz Mamičine škrinje izvadile su i starinske međimurske pjesme koje rijetko čujemo, a koje su pripremile za državnu smotru na koju uskoro odlaze. Vokalna skupina KUU Društvo žena Gornji Kraljevec slavi 10 godina djelovanja i upotpunjuju koliko im mogućnosti dozvoljavaju narodne nošnje. U pomoć im je s financijskim sredstvima potpomoglo i ministarstvo kulture, a manifestaciju Mamičina škrija poduprla i Međimurska županija.

Nakon priredbe svi gosti pozvani su na čašćenje domaćim delicijama koje su priredile mještanke uz pomoć sponzora.

 

Ostavi komentar