Termo-klima iz Nedelišća: Zamijenjuje li podno grijanje radijatore?

Igor Kolman, direktor tvrtke Termo - klima
Igor Kolman, direktor tvrtke Termo - klima

Razgovarali smo s direktorom tvrtke Termo – Klima, Igorom Kolmanom o razlikama između podnog grijanja i grijanja na radijatore. Za podno grijanje odlučuje se čak 95% investitora u nove kuće ili stanove te je u posljednje vrijeme jedno od najmodernijih načina grijanja. Direktor Termo – klime odgovorio nam je na naša pitanja o razlozima za ugradnju podnog grijanja ili radijatora te otkloniti sve predrasude i mitove.

Podno grijanje nije zdravo?

Ako usporedimo količinu prašine koja cirkulira prostorom grijanim radijatorima i onim gdje se nalazi podno grijanje, vidjet ćemo da je kod radijatora cirkulacija prašine tri puta veća nego kod podnog. No, preduvjet za to je pravilno postavljeno podno grijanje. Ako se podno grijanje pogrešno postavi, može doći do pucanja podova, pločica, dizanja, prašine i neugodnog osjećaja temperature poda.  Optimalna temeratura poda kreće se od 25-30 stupnjeva, i kod takve temerature poda nema dizanja prašine, a kuća je ugoodno topla. Kod radijatora koji postiže temperaturu od oko 60 stupnjeva, a sve oko njega je hladno, konvekcija je puno izraženija i alergičari će svakako puno prije osjetiti prisutnost prašine. Podno grijanje zahvalno je za održavanje i postiže osjećaj lažne topline, što znači da je na 21 stupanj ugodnije i toplije nego kod 23 stupnja kod radijatora. Podno grijanje ne uzrokuje oticanje nogu, kako mnogi vjeruju.

Podno grijanje je skuplje?

Financijski, instalacije podnog grijanja su 20-30% skuplje nego kod radijatora. Svaka prostorija tada dobiva svoj termostat tako da se u svakoj sobi može posebno regulirati temperatura. Podno grijanje je tromo grijanje, treba mu duže vrijeme za zagrijavanje. No, koliko je tromije, toliko i duže grije, odnosno sporije se hladi. Hladna kuća kod radijatora postiže zadovoljavajuću temperaturu već za sat vremena, što kod podnog nije slučaj. Dakle, morat ćete se pobrinuti da se prije počinje zagrijavati, a kad se jednom zagrije, temperatura je ravnomjerno raspoređena i osjeća se ugodna toplina. Razlike između dnevne i noćne temperature bit će samo 2-3 stupnja. Plaćanje na nivou mjeseca govori nam da je podno 20-30% jeftinije od radijatora upravo zato jer su manje diferencije u temperaturi.

Dobra izolacija preduvjet je za toplu kuću

S obzirom na činjenicu da se jednom zagrijana kuća podnim grijanjem teško i dugo hladi, osobito je bitno da toplinska izolacije bude što bolja. Bez obzira na izabran način grijanja, ako je izolacija loša, kuća će se brže hladiti i duže grijati. Mnogi pogriješe, osobito kada se odluče za radijatore, da stave prevelike radijatore koji ne služe svrsi i predstavljaju prevelik trošak.

Termo – klima nudi uslugu projektiranja strojarskih instalacija

Razgovor između investitora, projektanta arhitekta i projektanta strojarskih instalacija mora biti ključna stvar pri izradi nove kuće. Takvu uslugu nudi tvrtka Termo – klima koja ima svoje projektante što se pokazalo odličnom pri izvedbi i ugradnji grijanja. Na taj se način na jednom mjestu može obaviti i usluga projektiranja i izvedbe instalacija, a oni će se pobrinuti da ispune sve vaše želje i saslušaju vas u potpunosti, a investitor će imati baš sve što želi i može u potpunosti kontrolirati ono što se u njegovoj kući radi. Stručno se savjetujte s projektantom koji će razjasniti sve opcije koje imate i predstaviti vam prednosti i nedostatke i otkloniti sve sumnje i mitove, jer ako je grijanje loše napravljeno, više se ne može popraviti.

Termo – klima je vaš siguran i provjeren izvođač instalaterskih radova

Želite li sigurno i provjereno dobro grijanje, odaberite Termo-klimu iz Nedelišća, gdje se nalazi dućan i servis, a sjedište je u Prhovcu. Od 2004. godine bave se centralnim grijanjem, klimatizacijom, ventilacijom, plinovodom, vodovodnim instalacijama, kanalizacijom, solarnim sustavima te servisom i održavanjem. Obratite im se na broj telefona 098/917-5940 ili na mail [email protected]. Odgovorit će na sva vaša pitanja i ukloniti nedoumice oko odabira vrsta grijanja, a vi ćete živjeti u toplom i ugodnom domu, grijati se zdravo i sigurno.

Ostavi komentar