Roditelji djece s teškoćama u razvoju pozivaju na prosvjed!

Ilustracija
Ilustracija

4. listopada 2019. godine, skupina udruga koje okupljaju obitelji djece s teškoćama u razvoju, i osobe s invaliditetom, organizirale su prosvjed s ciljem osiguravanja različitih prava roditelja njegovatelja. Na prosvjedu su roditelji opisivali svoja iskustva i poteškoće s kojima su suočeni.

U Republici Hrvatskoj je pravo na status roditelja njegovatelja regulirano Zakonom o socijalnoj skrbi kao jedno od prava u sustavu socijalne skrbi. Propisani zakon utvrđuje naknadu roditelju njegovatelju u iznosu od 2.500 kuna neto, koja se nije mijenjala posljednjih 20 godina.

Roditelji djece s teškoćama u razvoju predlažu donošenje novog zakona koji bi određivao prava roditelja njegovatelja, pravo na naknadu i to povećanu, zasnivanje radnog odnosa temeljem ugovora o radu, te ostala prava sukladno Zakonu o radu kao što je pravo na bolovanje i godišnji odmor. Prijedlog je da status roditelja njegovatelja može dobiti i osoba koja nije u srodstvu s djetetom s teškoćama u razvoju. Ako je njegovatelj roditelj ili član uže obitelji, traže da on u slučaju smrti njegovane osobe ima pravo na šest mjeseci plaćenog dopusta tijekom kojega će se integrirati u društvo i steći vještine potrebne za vraćanje na tržište rada.

Budući da se zahtjevi roditelja njegovatelja ne rješavaju, nakon prosvjeda održanog 04. listopada 2019. godine, roditelji će ponoviti prosvjed ispred MDOMSP, dana 04. prosinca 2019. godine.

Ovim putem pozivamo zainteresirane roditelje koji su suočeni s istim problemom, da se jave u Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, Ante Starčevića 1, Čakovec kako bi se organizirao zajednički odlazak na najavljeni prosvjed.

Sve informacije možete dobiti osobnim dolaskom ili putem telefona 040 390 070.

Ostavi komentar