– KUD Veseli Međimurci nama je poput obitelji, poručili sadašnji i bivši članovi slaveći 70-tu obljetnicu

Nakon što je u izložbenom salonu Muzeja Međimurja predstavljena izložba 70 godina Kulturno umjetničke udruge Veseli Međimurci (vidi OVDJE)u Centru za kulturu  Čakovec održana je središnja svečanost obilježavanja sedam vrlo uspješnih desetljeća rada ove kulturne udruge.

Predsjednik udruge Nikola Kotur u svom je govoru između ostalog istaknuo:

– Od samih početaka te davne 1949 godine i od osnutka prve amaterske kulturno umjetničke skupine u nekadašnjem MTČ-u pa sve do danas, naša udruga ili kako ju mi svi zovemo naša obitelj, uspjela je zadržati kontinuitet, kvalitetu, zajedništvo, ljubav i prepoznatljivost koja iz godine u godinu raste do granica koje već i sami članovi kao i zajednica ponekad ne mogu razumjeti. Svi izazovi i prepreke koje su se stavljale pred samu udrugu i članove uspješno su se do danas realizirali. Želim se sa zahvalom prisjetiti na osnivača naše udruge Matiju Grabrovića koji je punih 50 godina bio vrijednost i simbol Veselih Međimuraca, koji je stvorio našu obitelj a sve zahvaljujući velikoj ljubavi i entuzijazmu koje je volio prenositi na naše članove. Svaki korak, svaku toplu riječ, svaki ples pomno je birao i prenosio na sve plesače i buduće voditelje. Matek kako smo ga od milja zvali, ostavio je duboki i velik trag u kulturno umjetničkom amaterizmu. Veoma drag čovjek koji danas više nije s nama , ali vjerujem da je barem malo ponosan na sve što radimo i stvaramo.

Danas  udruga broji 70-ak članova koji djeluju u folklornoj, ženskoj vokalnoj, dramskoj, tamburaškoj i sekciji za očuvanje narodnih nošnji i običaja. Prigodne čestitarske riječi ovoj jednoj od najdugovječnijih kulturno-umjetničkih udruga u Čakovcu uputili su  gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač te župan Međimurske županije Matija Posavec. Pročitano je i prigodno pismo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović koja je bila pokrovitelj svečanosti.

U umjetničkom dijelu programa uz nastup Veselih Međimuraca koji je praćen ovacijama publike u prepunom Centru vrhunac događaja bila je premijera filma o 70 godina rada ove udruge. Režiju potpisuju Danijel Janković i Zoran Fras, koji su osmislili scenarij  i prema njemu i snimili dokumentarni film. Članovi se prisjećaju zgoda s gostovanja i nastupa, prvih ljubavi unutar društva koje su iznjedrile 26 brakova sklopljenih među članovima društva.

Na kraju programa u ime Hrvatskog sabora kulture Dejan Buvač je udruzi Veseli Međimurci uručio dijamantnu diplomu HSK koja se dodjeljuje za 40 i više godina djelovanja kulturne udruge.

Dvorana Centra za kulturu bila je prepuna bivših i sadašnjih članova Veselih Međimuraca, poklonika folklora i međimurske popevke, glazbe i kazališta. Druženje se nastavilo u restoranu KTC-a gdje su zaslužnim pobjednicima uručena prigodna priznanja.

foto: rr, mg

FOTOGALERIJU svečane obljetnice autora Maria Golenka pogledajte OVDJE.

Ostavi komentar