Otvorena izložba Kroz 70 godina Kulturno-umjetničke udruge Veseli Međimurci

Jelena Tyran autorica izložbe i Nikola Kotura predsjednik Kulturno-umjetničke udruge Veseli Međimurci
Jelena Tyran autorica izložbe i Nikola Kotura predsjednik Kulturno-umjetničke udruge Veseli Međimurci

Otvaranjem izložbe Kulturno-umjetničke udruge Veseli Međimurci pod nazivom Kroz 70 godina u izložbenom salonu Muzeja Međimurja u Čakovcu nastavljeni su obljetnički programi posvećeni obilježavanju sedam desetljeća kontinuiranih aktivnosti ove udruge u domeni kulturno-umjetničkog amaterizma.

izložba KUD Veseli Međimurci (10)_resize
Grafičku pripremu i vizualnu ideju prigodne publikacije izložbe potpisuje Damir Klaić Ključ

Predsjednik udruge Nikola Kotur kazao je kako je kroz udrugu svih tih godina prošlo više od tri tisuće članova te nastavio: 

– Svoj obol su dali svi. Ovo je kruna dosadašnjeg djelovanja Veselih Međimuraca. Ovu obljetnicu obilježavamo kroz nekoliko segmenata. Započeli smo u svibnju sa gostovanjem folklornog ansambla PIRIN iz Bugarske, nastavljamo ovom izložbom, zatim 30. studenoga središnjim programom u Centru za kulturu te 7. prosinca koncertom naše ženske vokalne skupine u Šajerici. Imamo i četiri božićna programa s kojim ćemo u prosincu gostovati u Gradišću, Lendavi, Prelogu i Čakovcu. Izložba je rezime rada naše udruge počevši od početaka 1949. u MTČ-u. Otpočetka je naša zamisao bila da našu izložbu radi naša dugogodišnja članica Jelena Tyran što je ona na našu radost prihvatila iako sada živi u Beču. Bila je i kustos etnografskog odjela Muzeja Međimurja i vjerujem da je ova izložba na neki način i kruna njenog rada u Muzeju.

Autorica izložbe Jelena Tyran istakla je kako je izložbom i prigodnom publikacijom željela predstaviti, dokumentirati i dočarati sve nijanse djelovanja Kulturno-umjetničke udruge Veseli Međimurci.

– Nije  bilo teško prikupiti dokumentaciju. Cijeli kolektiv je prikupljao sjećanja i čuvale su se spomenice. Manje je bilo materijala kad je udruga djelovala unutar MTČ-a. Cijelu priču započeo je Matija Grabrović 1949. godine. Tadašnji sedamnaestogodišnjak i učenik Učiteljske škole na zahtjev svog razrednika organizirao je poletak rada folklorne skupine okupivši svoje školske kolege te radnike MTČ-a. Ali uspjeli smo potkrijepiti i taj dio. Prikazali smo fotografije brojnih aktivnosti i dio iz fundusa nošnji koje imamo što originalnih što vjernih replika. Najveća vrijednost ove udruge je druženje i povezivanje članova kroz čuvanje tradicije. Veselim se daljnjem složnom stvaranju novih uspomena.

Izložbu je otvorenom proglasio župan Matija Posavec, a prigodne riječi za 70 rođendana KUD-u Veseli Međimurci uputio je i dogradonačelnik Grada Čakovca Zoran Vidović. Glazbeni dio programa oplemenila je ženska vokalna skupina KUD Veseli Međimurci te na cimbulama Neven Kolarić. Večer je vodila ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan.

Izložbeni postav moći će se razgledati do 17. siječnja 2020. godine.

foto: rr

Ostavi komentar