Hoće li zbog sječe Perivoj Zrinskih u Čakovcu ostati bez velikog broja stoljetnog drveća?

U tiskanom izdanju “Međimurskih novina” (broj 1153) donijeli smo naše istraživanje o problematici aktualne sječe drveća u čakovečkom parku s fokusom na pitanje: Hoće li zbog sječe Perivoj Zrinskih u Čakovcu ostati bez velikog broja stoljetnog drveća?

– Odmah nakon rušenja ide i sadnja 29 novih stabala i 4 grma na plohi 9, te deset stabala i 18 grmova na plohi 12. Ukupni trošak sadnje iznosi nešto više od 40.000 kuna s PDV-o, kaže zamjenik gradonačelnika Mario Medved

Prošećete li u ove jesenske dane Perivojem Zrinskih, neugodno ćete se iznenaditi koliko je stabla posječeno ili označeno crvenim oznakama, osude na smrt! Nastavi li se sječa ovim tempom, ostat ćemo na ćelavom perivoju. Cinici bi rekli, tako će se riješiti problema vrana, ali s njima i perivoja. Postoji li nakon sječe koncept njegove revitalizacije? Nakon što su ugašene fontane i zbog sječe stabala, ovih dana perivoj više podsjeća na šumu u koju su vlasnici došli u sječu drva za ogrjev, nego na pravo da nosi gizdavo ime perivoj.

Kakva je sudbina perivoja, hoće li se Grad Čakovec pobrinuti da postane najljepše uređeno “dvorište” za sve građane, mjesto za odmor i ponos kao što su to perivoji diljem svijeta u gradovima koji ih imaju, pitali smo Marija Medveda, zamjenika gradonačelnika, zaduženog za komunalna pitanja. Razgovarali smo o budućnost perivoja, te o njegovu uređenju.

Mario Medved

– Obnova perivoja je zapravo već počela 2013. godine, kada smo dali zahtjev Fondu za zaštitu okoliša za sufinanciranje u iznosu od 180.000 kuna za izradu posebne geodetske podloge, studije obnove i izrade projekta obnove. Godinu dana kasnije, 2014. godine, kompletno je sve to i odrađeno i PGP (posebna geodetska podloga) i studija obnove i projekta obnove, pri čemu nam je Fond sufinancirao 80 posto troška kazao je Mario Medved. Svi ti papiri bili su preduvjet obnove perivoja. Paradoksalno, ali nužno projekt obnove počeo je rušenjem dotrajalih stabala, temeljem odluka naše stručne službe, Čakoma i Siniše Goluba iz Javne ustanove zaštite prirode. Ove godine ruši se 23 stabla na plohi 9 i devet stabala na plohi 12. No odmah iza sječe ide i sadnja 29 novih stabala i 4 grma na plohi 9 i deset stabala i 18 grmova na plohi 12. Ukupni trošak sadnje na tim plohama iznosi 35.000 kuna plus PDV. Radi lakšeg upravljanja, perivoj je podijeljen na plohe. Spomenute plohe (9 i 12) najbliže su rotoru kod pošte. Ukupno će se u procesu revitalizacije u cijelom perivoju zasaditi 115 novih stabala, kazao je Medved.

Sadnja novih stabala i grmlja počinje već ove jeseni. Ambicije za sada kroje financije. Samo sječa ukupno 76 stabala i 10 grmova u cijelom perivoju koštat će oko 220 tisuća kuna. Perivoj će uz to biti obnovljen i sa 67 klupica i 34 koša za smeće.

Uz sadnju nove hortikulture bila nam je želja i obnoviti park i modernom dinamic light rasvjetom, no budući da se radi o zaštićenom parku prirode, morat ćemo u obnovi rasvjete imati malo drugačiji pristup, tako da ćemo dinamic light rasvjetu postavili samo po obodu perivoja. Iduće godine bi trebala početi i obnova perivoja led rasvjetom, uz mogućnost regulacije i pojačanja intenziteta svjetlosti pri nailasku prolaznika, odnosno slabljenju intenziteta svjetlosti kad nema prolaza ispod lampe.

Čakovec dobiva novu fontanu sa svjetlosnim i vodenim efektima

Već dugo perivoj nagrđuje fontana na mjestu nekadašnjeg kupališta, koja je devastirana, a pred samo koju godinu bila je omiljeno mjesto za slikanje mladenaca, ali i za večernje koncerte Big banda Čakovec i drugih glazbeno-plesnih događanja.

Zamjenik gradonačelnika svečano je obećao “poput Milana Bandića” da će obnova fontane veselo prskati već na proljeće. Problem stare fontane su bile instalacije na 220 volti, što je bilo potencijalno opasno, tim više jer su svako malo izgorjele pumpe.

Tome su svoj doprinos svojedobno davali i maturanti koji su u fontanama uživali tako da su ulijevali tekući deterdžent i priređivali pjena party. U strahu da nekoga ne udari struja, fontanu smo ispraznili i ugasili, pojasnio je Medved i dodao:

– Paralelno sa zatvaranjem, naručili smo projektiranje kompletne obnove fontane. Dio posla je već odrađen. Ide kompletna rekonstrukcija električarskih radova, ali ovaj put sve na 12 volti i to bio do kraja godine, tako da s proljeća iduće godine fontana bude u funkciji s vodenim i svjetlosnim efektima. Rekonstrukcija fontane uključuje novu strojarnicu, obnovu školjke fontane, rasvjetu instalacije. Sve zajedno stoji 136 000 kuna plus PDV. Iduće ljeto park bi, s novom hortikulturom koja će biti posađena u perivoju i fontanom, trebao postati ljepše mjesto za osvježenje i odmor u ljetnim danima i inspiracija za nove sadržaje i programe u perivoju.

Stara stabla grijat će socijalno potrebite

I na kraju, ne manje važno, srušena drva štedjet će se socijalno potrebitim osobama u gradu. Nažalost, kazao je Medved, takvih je u gradu iz dana u dan sve više. Potrebe za ogrjevnim drvom rastu pa tako i upiti za stabla koja su u perivoju srušena.

Započeta revitalizacija Perivoja Zrinskih uskovitlala je Čakovčane, te dio nezadovoljnih građana potakla na organiziranje prosvjeda pod krilaticom “Park je naš a ne samo vaš” koji bi se trebao održati sljedeće subote 18. studenoga.

foto: Zlatko Vrzan

 

 

 

Ostavi komentar