Grad Čakovec: Peticija za novo UPU naselje Mačkovec nije potrebna

U nastavku u cijelosti prenosimo priopćenje grada Čakovca vezano za temu novog UPU naselja. 

Vezano uz temu javne peticije za donošenje novog Urbanističkog plana uređenja naselja Mačkovec, o čemu su pojedini mediji izvještavali protekli vikend, u svrhu točnog i istinitog informiranja javnosti, dužni smo reagirati.  Naime, potrebe za potpisivanjem peticije u ovom slučaju nema, iako pozdravljamo sve one sugrađane koji su stavljanjem svog potpisa na peticiju izrazili želju za boljitak naše zajednice.

Potrebe za peticijom nema kako Urbanistički plan već postoji, a samo donošenje Izmjena i dopuna postojećeg plana zahtijeva svoj zakonski tijek provedbe, koji je i započet još sredinom 2023. godine. Tako je Grad Čakovec u kolovozu 2023. pokrenuo postupak Izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja naselja Mačkovec, o čemu se u javnom prostoru ne govori. Upravo će iste izmjene i dopune omogućiti uređenje prostora Balogovca, za koji se peticija i pokrenula.

Naime, nakon zaprimanja inicijative za izradu Izmjene i dopune UPU Mačkovec, Upravni odjel za prostorno planiranje, urbanizam i zaštitu okoliša Grada Čakovca, u skladu sa zakonskim odredbama, zahtjev za promjenu uputio je Međimurskoj županiji, Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja RH te Zavodu za zaštitu okoliša i prirode.

Početkom 2024. godine zaprimljeno je mišljenje nadležnih tijela o potrebi provedbe ocjene o potrebi strateške procjene utjecaja Plana na okoliš, 9. veljače Gradonačelnica donosi Odluku o započinjanju postupka, a 19. ožujka Izmjena i dopuna UPU naselja Mačkovec prijavljena je na Javni poziv Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine za bespovratno financiranje izrade prostornih planova nove generacije, odnosno njihovih izmjena i dopuna putem elektroničkog sustava „ePlanovi“ iz Mehanizma za oporavak i otpornost.

Na odluku Gradonačelnice, Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Međimurske županije daje mišljenje da je postupak ocjene o potrebi strateške procjene za izmjene i dopune UPU naselja Mačkovec proveden sukladno Zakonu o zaštiti okoliša i Uredbi o strateškoj procjeni utjecaja strategije, plana i programa na okoliš te da se može donijeti Odluka da nije potrebno provesti postupak strateške procjene utjecaja na okoliš za izmjene i dopune UPU naselja Mačkovec.

Tek su sada ispunjeni svi zakonski uvjeti da se Odluka o izradi predmetnog Plana uputi na sljedeću sjednicu čakovečkog Gradskog vijeća na donošenje.

Izvor: grad Čakovec

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

Čak bajk: Biciklijada od 9 do 18 sati

ČAK bajk