Gospodarska škola Čakovec: Nives Kocijan o novom modelu natjecanja učenika strukovnih škola

Nives Kocijan i suvremeni trendovi frizerskih natjecanja
NIves Kocijan ističe: - Novi model državnih natjecanja i smotri učenika strukovnih škola provodit će se pod imenom WorldSkills Croatia

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih provodi projekt Promocija učeničkih kompetencija i strukovnog obrazovanja kroz strukovna natjecanja i smotre.

U projektu, kao članica radne skupine iz reda nastavnika strukovnih predmeta u disciplini Frizerstvo sudjeluje i Nives Kocijan iz Gospodarske škole Čakovec.

Kako doznajemo, postojeća natjecanja ne odražavaju moderne trendove u strukovnom obrazovanju, previše su usitnjena, a neka premalo naglašavaju praktične vještine. Navedene je aktivnosti potrebno učiniti vidljivima u svrhu promocije i podizanja privlačnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, koristiti ih i pri profesionalnom usmjeravanju učenika osnovnih škola te jače povezati s poslodavcima.

S toga razloga je u okviru novoga modela natjecanja Agencija osnovala ukupno 45 radnih skupina za 45 natjecateljskih disciplina u13 strukovnih obrazovnih sektora. Glavna zadaća svih radnih skupina pa tako i u disciplini Frizerstvo bila je razvoj tehničkog opisa natjecateljske discipline, modela zadatka te dodatnih modula iz kojih će se formirati konačni zadatak natjecanja za svaku od disciplina.

„Sve radne skupine sudjelovale su na radnim sastancima, surađivale na dokumentima u virtualnom okruženju te sudjelovale u online sastancima. Izradili smo tehnički opis, model zadatka i dodatne module natjecateljskih disciplina. Slijedeći nam je zadatak da novi program natjecanja učenika frizerskih škola predstavimo na stručnim skupovima na međužupanijskoj i državnoj razini. Za sada smijem otkriti da učenike, buduće natjecatelje očekuju velike promjene. Modeli zadataka u disciplini Frizerstvo biti će znatno složeniji i kroz radne zadatke poticati na razvoj kreativnih, inovativnih i originalnih rješenja koja će se pokazati kroz natjecanje. Naglasak je na praktičnim vještinama natjecatelja i praćenju suvremenih trendova i standarda poput EuroSkills i WorldSkills natjecanja.“– doznajemo od Nives Kocijan.

Novi model državnih natjecanja i smotri učenika strukovnih škola provodit će se pod imenom WorldSkills Croatia, a u skladu s modernim trendovima tzv. „skills“ pokreta kojim se pod tim nazivom promiče strukovno obrazovanje, razvoj karijere, promocija važnosti vještina, međunarodna suradnja te sama natjecanja mladih. U skladu s time, krajem ožujka 2019. na Zagrebačkom velesajmu održati će seWorldSkills Croatia- državno natjecanje učenika strukovnih škola za veći broj disciplina.

 

 

Ostavi komentar