FOTO Ministar Božinović stigao u Međimurje nakon subotnjeg prosvjeda i poručio: Dolazi novih 27 policajaca

Ministar Davor Božinović stigao je danas u posjet Policijskoj upravi međimurskoj na temu stanja sigurnosti na području policijske uprave i nezadovoljstva dijela građana s istim, a nakon održanog subotnjeg prosvjeda u centru Čakovca. Nakon sastanka s rukovodstvom policijske uprave u zgradi Općine Pribislavec, ministar Božinović sastao se s čelnicima Općine i Međimurske županije.

-Sastanak se odužio jer problem nije jednostavan, već slojevit. Već sam u nedjelju kazao,  kad bi rješenje ovog problema ovisilo samo o policiji on bi odavno bio riješen, odnosno ne bi postojao. Ovdje ne govorimo o problemu koji nije karakterističan samo za Međimurje i Hrvatsku, nego i šire. Ovdje govorimo o integracije jedne etničke zajednice koja ima svoje specifičnosti. Ovdje nismo da bismo teoretizirali nego da bismo vidjeli kako se ono što se radi na međunarodnoj razini može implementirati na razini romske zajednice koja živi ovdje u Međimurju, poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

Što se tiče policije, kaže ministar, ovo je treći dolazak u Međimurje u ovom svojstvu. Obećali su neke stvari, te ih ispunili, poručuje Božinović.

– Što se tiče broja policajaca desetak ljudi je već dobilo rješenja koja su podrijetlom iz ovog kraja da se vrate u Policijsku upravu međimursku. U 7. mjesecu će izaći nova generacija školovanih policijskih službenika, od kojih će 17 njih doći, dakle sve zajedno 27. Također smo rekli da ćemo u organizacijskom smislu uvesti kontakt policajce koji će i nakon našeg odlaska ostati u Pribislavcu, kaže ministar.

Uz policajce, kaže ministar ojačat će i neke druge segmente, u vidu ekipa za očevid.

– Policija dolazi na kraju, te je ona represivni sustav, kao i pravosuđe. Osnovni problem je to što se ovaj problem zanemarivao desetljećima koji je u međuvremenu eskalirao. Dobrim djelom je on postao javno prezentan upravo zbog činjenice nije detektirao, ili se mislilo da će problem nestati, rekao je ministar, te dodao kako on smatra da je ključ rješavanja problema obrazovanje.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je kako je ministar Božinović prvi koji je vrlo konkretno reagirao i posjetio mjesta koja su okarakterizirana kao problematična u smislu javnog reda, mira i sigurnosti. 

– Od ministarstva unutarnjih poslova smo tražili da se poveća broj policijskih službenika, da svako naselje dobije svojeg kontakt policajca i da taj osjećaj nazočnosti policijskih službenika u smislu poboljšanja javnog reda i mira, te suzbijanja općeg kriminaliteta koji je povećan u zadnje vrijeme da konkretne rezultate, kaže župan.

Također je poručio kako od ministra pravosuđa očekuje da podrži naše prijedloge oko zakonske regulative, da se neovlašteni upad u dvorište koji je u domeni nekakve građanske odgovornosti teže sankcionira, u obliku prekršajne kaznene odgovornosti.

– Da se i počinitelji kaznenih djela u općem kriminalitetu strože sankcioniraju. Od ministrice obrazovanja očekuje da sva djeca koja imaju otežano praćenje nastavnog plana i programa od treće godine budu u programu predškole do prvog razreda osnovne škole. Od ministrice demografije, socijalne politike i mladih očekujem da se kapacitira skrb i da se prate korisnici socijalne pomoći, troši li se ta pomoć namjenski ili nenamjenski. Ako se utvrdi da se troši nenamjenski da se sankcionira na način uvođenja vaučera i bonova. U ovome trenutku od 4 tisuće korisnika socijalne pomoći, njih četvero njih koristi vaučere. To je jedini način da se apelira i usadi svijest da javni novac, ako je namijenjen za djecu i osnovne životne potrepštine da se na taj način mora i koristiti, kaže župan.

Očekuje sastanak i s ministrom rada i mirovinskog sustava oko planova zapošljavanja. To je pet ministarstava, kaže župan Posavec, koje imaju ovlasti i mehanizam za rješavanje ovog problema, za razliku od lokalne i regionalne samouprave koja samo može apelirati i upozoravati.

– Ono što smo mi do sad napravili, a što je bilo u našoj nadležnosti i mogućnostima, formirali smo odsjek koji se bavi programom predškole za svu djecu romske nacionalne manjine starosti godinu dana do pred polazak u prvi razred osnovne škole, provodimo europske projekte izvannastavnih aktivnosti sa učenicima, uvodimo ih u kulturne i druge umjetničke sadržaje da se ispuni slobodno vrijeme. Na razini županije svako dijete osnovnoškolac ima osiguranje udžbenike, prijevoz, djeca slabijeg imovinskog sustava imaju osiguranu besplatnu prehranu u školi, radimo s udrugama koje također provode svoje sadržaj, generalno kad govorimo o politici prema nacionalnim manjinama imamo vrhunsku suradnju i sa židovskom općinom u Čakovcu, ruskom manjinom i drugima, međutim one probleme koji jesu mi ih na razini lokalne samouprave rješavamo koliko možemo, ali na što apeliramo je u ingerenciji središnje vlasti, dodaje župan.

Obratila se i načelnica Pribislavca Višnja Ivačić koja je rekla kako je Međimurje mirna i tolerantna sredina, ali kako se u rješavanje određenog problema trebaju uključiti i ostala ministarstva, ne samo unutarnjih poslova. 

–  Ministar Božinović je današnjim posjetom i razgovorom pokazao konkretan model ostalim ministarstvima koja se moraju uključiti u rješavanje problema. Međimurje je mirna i tolerantna sredina i na tragu istoga želimo i te izražene probleme koje imamo rješavati, rekla je načelnica Ivačić.

Ostatak ove problematike, kao i reportažu s prosvjeda koji se održao u subotu pročitajte u tiskanom izdanju Međimurskih novina, u petak 7. lipnja. 

Foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar