Čokolada će u budućnosti postati luksuzna roba

kakao-600x400
Tražit će se drvo kakaa više

Cijene kakaa će i dalje rasti pod utjecajem povećane potražnje, smanjene proizvodnje i špekulacija do kojih će neizostavno doći u novonastalim okolnostima.

Naime, veliki broj poljoprivrednika na zapadu Afrike prešao je sa uzgoja kakaa na uzgoj kaučuka ili proizvodnju palminog ulja, piše švicarski list 24 sata a prenosi agroportal.hr 

Uz to, proizvodnja kakaa smanjila se i u Venezueli, koja je nekada proizvodila polovinu ukupne svjetske proizvodnje te kulture. Danas se proizvodnja čokolade uglavnom temelji na kakau iz Obale Bjelokosti i Gane koje daju više od polovine njegove svjetske proizvodnje. Prošle je godine Venezuela proizvela 14.000 tona kakaa, najmanje u posljednjih 50 godina, jer poljoprivreda propada u ekonomiji u kojoj dominira nafta. Ta zemlja, koja ima rezerve nafte među najvećim na svijetu, uvozi 70 posto hrane za svoje stanovništvo.

Proizvođači čokolade i dalje cijene venezuelanski kakao kao jedan od najboljih na svijetu, pogotovo sortu kriolio, navodi list i ocjenjuje da vlada Venezuele propušta zlatnu šansu unovčiti sve veći apetit ostatka svijeta za čokoladom.

Kako predviđaju analitičari, situacija se neće promjeniti ni u sljedećim godinama. Potražnja će i dalje rasti, a proizvođači neće moći zadovoljiti, što će još više razbuktati rast cijena ove sirovine.

Dvanaest raznih udruženja širom svijeta, koja podržavaju proizvodnju kakaa i čokolade, angažirala su se u naporima da 300.000 uzgajivača ove kulture u Gani i na Obali Bjelokosti udvostruče proizvodnju do 2020. godine.

Ostavi komentar