Mlijeko, kopriva i humus – odlični za prihranu preko lista

folijarna prihrana
Foto: Depositphotos/[email protected]

Folijarna prihrana je prihrana preko lista i danas se kao koristi kao redovna agrotehnička mjera u ishrani biljaka. Može se izvoditi nekoliko puta tijekom vegetacije, povećava otpornost biljaka na različite štetnike i oboljenja, ali povećava i prinos te kvalitetu plodova, piše agroklub.com

U slučaju da ne želite koristi kemijska sredstva u prihrani biljaka, više je načina da im osigurate kvalitetnu prihranu preko lista, a u tome će vam pomoći druge biljke, mlijeko i humus.

Mlijeko kao najpoznatije folijarno gnojivo

Jedan od najpoznatijih pripravaka koje, vjerujem, svi ovih dana koristimo kako bi prvenstveno zaštitili rajčicu, tikvice, krastavce, patlidžan ili krumpir je onaj s mlijekom. Recept je jednostavan: 1 dio mlijeka i 10 dijelova vode. Najbolje je koristiti domaće, sirovo mlijeko, ali u nedostatku toga, poslužit će i ono svježe iz trgovine.

Mlijekom biljke možete špricati nakon svake kiše ili svakih tjedan do deset dana. U slučaju da nemate prskalicu, probušite rupice na čepu plastične boce i jednostavno pošpricajte po povrću. Ovim će postupkom posao čak biti prije gotov (pišem iz iskustva).

Smrdljiva kopriva jača biljke

Na drugom mjestu je kraljica kopriva od koje možete napraviti odlično gnojivo kojim možete biljke zalijevati ili također špricati. No, tu treba biti jako oprezan. Kod zalijevanja se gnojivo od koprive koristi 1:10 (jedan dio gnojiva, deset dijelova vode), a kod špricanja lišća čak 1:50! U slučaju da je koncentracija prejaka, možete spržiti list.

Koprivu možete miješati i sa gavezom i sljezom jer ćete tako dobiti kompleksno NPK gnojivo.

Ostavi komentar