U Čakovcu zanimljiv projekt naziva Laboratorij arhitekture, vrijedan 463 tisuće kuna

Laboratorij arhitekture

U petak, 22. prosinca, je u Zagrebu potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda koje provodi Ministarstvo kulture.

Grad Čakovec je zajedno s Udruženjem arhitekata Međimurja prijavio projekt pod nazivom Laboratorij arhitekture, za što je ostvario potporu u iznosu 462.760 kuna.

Ugovor su potpisali ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač te upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Cvjetana Plavša-Matić.

Projekt je prijavljen u sklopi programa Umjetnost i kultura za mlade, a kroz edukacije urbanističko arhitektonske radionice te Festivala arhitekture za mlade i stvaranjem konkretne prostorne intervencije u Čakovcu nastojat će se mlade zainteresirati za stjecanje znanja i vještina s područja arhitekture.

U Laboratoriju će sudjelovati srednjoškolci iz Gimnazije „Josipa Slavenskog“ Čakovec te Graditeljske škole Čakovec, jer će se u budućnosti uglavnom oni baviti profesijama u kojima će direktno odlučivati o izgledu grada, kao npr. arhitekti, dizajneri ili zidari. Učenje o javnim prostorima u nastavnom programu gotovo da ni ne postoji, dok se u strukovnim školama uči samo o tehničkim aspektima pojedinog zanimanja.

Projekt će provoditi arhitekti, krajobrazni arhitekti, sociolozi, stručnjaci za turizam te profesori čakovečkih srednjih škola. Projekt će se u cijelosti financirati sredstvima ESF-a, a provedba počinje iduće godine.

Ostavi komentar