Ivan Sokač iz Beograda dobitnik je Povelje Međimurske županije

Na svečanoj Skupštini Međimurske županije 30. travnja 2024. godine, kojoj je prisustvovao i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, javno priznanje „Povelja Međimurske županije“ uručeno je i Ivanu Sokaču iz Beograda.

Međimurski župan Matija Posavec zahvalio se beogradskom Međimurcu za postignuća u književnosti kojima njeguje svoje međimursko nasljeđe u inozemstvu. 

Kako je Ivan Sokač relativno nepoznat u Međimurju, donosimo njegovu biografiju koju je poslao u našu redakciju.

Veoma emotivan trenutak za nekoga ko dolazi iz daleka i kome su grobovi predaka rasuti u Međimurju i Beogradu. Ovaj Beograđanin, sin Vlade Sokača (u Draškovcu poznatog kao Vlade Galića), veoma je ponosan na svoje Međimurje, na tjeskobe, na tugu i setu ovoga kraja, te ga promovira u svojim pjesmama, zapisima i filmskim scenarijima, organizira prezentacije u književnim i kulturnim udrugama i institucijama. U tome mu pomažu i djeca, sin Filip i kćerke Iva i Ana, koji svojom glazbom posebno dočaravaju i obogaćuju poetske večeri.

Prozni pisac, poeta i scenarist

Ivan Sokač (dipl.ek) rođen je u Beogradu 15. ožujka 1975. godine. Po vokaciji je prozni pisac, poeta i scenarist. Autor trinaest publikacija beletristike, tri filmska scenarija, brojnih umjetničkih i stručnih tekstova, zapisa i recenzija.

Dobitnik je priznanja „Zlatna značka” Kulturno-prosvjetne zajednice Srbije za 2022. godinu, koje se dodjeljuje za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih djelatnosti a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije. Prestižno izdanje suvremene poezije na njemačkom jeziku „Frankfurter Bibliothek” (August Von Goethe, 2020), prisutno u nacionalnim knjižnicama Njemačke i Švicarske, Bečkoj državnoj knjižnici, kao i Nacionalnoj kongresnoj knjižnici u Washingtonu, također sadrži pjesme Ivana Sokača.

Prije izbijanja sukoba u Ukrajini Ivan Sokač je u siječnju 2020. odlikovan ordenom Antona Pavloviča Čehova, koji dodjeljuje Savez pisaca Rusije za doprinos suvremenoj ruskoj književnosti i uvršten u „Antologiju ruske poezije (2019)”. U mladosti bio je nosilac najviših priznanja književnih susreta: „Mladih pisaca SFRJ“ (Lastavica, Sarajevo) i „Pjesnika srednjoškolaca“ (Ministarstvo prosvete Savezne Republike Jugoslavije).

Suradnju na umjetničkom polju, spajajući muziku i književnost, Ivan Sokač ostvaruje sa brojnim djelatnicima iz svijeta glume, prosvjete i medija, sa kulturnim institucijama i književnim klubovima, kao i hrvatskim udrugama na području grada Beograda, te Centrom za kulturu Čakovec.

Ivan je prevođen, publiciran i zapažen na književnim sajtovima engleskog, ruskog i njemačkog govornog područja, a vrlo je prisutan i u kulturnim krugovima u regiji.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE