BORBA protiv krađa na poljima: Policija počela primjenom drona koji lakše hvata kradljivce!

Policija svake godine obilazi poljoprivredne površine, a sad će uz pomoć nove tehnologije, drona ili bespilotne letjelice dodatno pojačati taj nadzor u cilju hvatanja počinitelja na mjestu krađe. 

– Stanje se svake godine ponavlja, radi se o krađama na poljoprivrednim površinama i neovlaštenim ulascima u dvorišta gdje se događaju krađe u vrtovima. Radi se o materijalnim štetama koje možda i nisu toliko velike, ali kod građana stvara loš osjećaj sigurnosti. Kad vam netko svaki dan ili jednom tjedno ulazi u dvorište, te vam iz vašeg vrta ili polja uzima ono za što ste se vi mučili, to je veliki problem, kaže Krešimir Jurčević načelnik Policijske postaje Čakovec. 

Dokazati nekome da je počinio krađu s poljoprivrednom zemljišta vrlo je teško, ako ga ne zateknete na mjestu izvršenja.

– Zato koristimo ovu bespilotnu letjelicu, uz ekipu Interventne policije i policijskoj službenika na motociklu, kako bi mogli na brz način obići i pregledati veliku površinu, te ako je moguće izvršitelja kazne zateći na mjestu počinjenja krađe, dodaje načelnik Jurčević. 

Branko Juras policijski službenik Interventne policije PU Međimurske pokazao nam je kako izgleda snimka nadzora polja preko nove bespilotne letjelice. 

– Bespilotna letjelica nam znatno olakšava i proširuje mogućnosti u gledu pretraživanja terena, traganja za osobama i vozilima. Dron leti na visini od 120 metara, a najbolje je imati vidljivu kontrolu nad letjelicom, kaže službenik Juras. 

Dron na sebi ima kameru preko koje se pregledava teren.

Među počiniteljima maloljetnici i djeca

Poljoprivrednici kažu kako je također veliki problem taj što krađu nasadu često rade maloljetnici i djeca.

– Roditelji ili netko drugi šalje djecu, jer znaju da djeca nisu odgovorna kazneno niti prekršajno. Nažalost to je točno, jer za djecu nema kazne. Zakonska regulativa je takva i nismo zadovoljni time, mi kao policija dajemo prijedloge, jer situacija u kojoj vam netko može ući u dvorište i to nije kažnjivo je naprosto besmisleno i to se mora promijeniti, kaže Jurčević. 

Puno puta su kradljive i ulovili, ali je proces tužbe spor i neučinkovit upravo zato jer se krade po 10 kilograma krumpira čija je cijena oko 300 kuna. Poljoprivrednik Leo Herman iz Ivanovca je očajan. Poljoprivredna zemljišta ima na području Općine Male Subotice, Belice i Podturna. 

– 2014. godine imali smo preko 25 prijava krađa, policija je uhvatila jako puno počinitelja, ali je DORH odbacilo sve prijave. Samo smo cijelu zimu hodali davati izjave i na kraju je sve bilo odbačeno. Tako smo i odustali od toga da krađe prijavljujemo. Osjećamo se bespomoćno i na tim područjima jednostavno moramo odustati od proizvodnje, već smo odustali od područja Male Subotice jer je postalo neizdrživo, ispričao je poljoprivrednik Leo Herman. 

Leo kaže kako se kradljivici ne boje čak niti ako su uhvaćeni u krađi, pogotovo ako su u grupama, što je često. Dolaze kombijem, ukradenu robu utovare i nestanu. Među njima su maloljetnici i djeca. Pred nekoliko godina je bio napadnut jer je uhvatio kradljivce s rukama u krumpiru. 

– Došao sam autom u namjeri da ih potjeram, malo su se udaljili, a nakon toga su na mene počeli bacati kamenje, priča Herman iz Ivanovca. Policija je uhvatila počinitelje, čak su otišli u romsko naselje odakle su bili počinitelji, pronađeno je bilo 500 kilograma krumpira, ostalo je u međuvremenu nestalo, kaže. 

Foto: Zlatko Vrzan

 

Ostavi komentar