Afera “Mulj”: “Zakopčani” inspektori od ranog jutra na deponiju mulja u Podbrestu

opasan mulj Podbrest
Sva sila inspektora danas je na polju u Podbrestu, Foto: zv

Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, inspektor zaštite okoliša, krim policija, Općinsko državno odvjetništvo, međimurski župan, načelnik Orehovice, angažirani su danas na “slučaju” deponije mulja u Međimurju.

Ja sam samo kolegi uskočio u pomoć, rekao je danas zakupac državnog poljoprivrednog zemljišta, predstavnicima Poljoprivredne inspekcije PJ Varaždin koji su od ranog jutra u Međimurju i “istražuju slučaj deponije mulja”. Tu u Podbrestu, na moju parcelu tijekom prošlog četvrtka i petka, stiglo je šest kamiona s po 25 tona mulja. Znam samo da dovezen iz Karlovca i nemojte me više ništa pitati.

Na poljoprivrednom zemljištu ne smije se deponirati gnojivo.
Pristigla inspekcija od ranog je jutra na terenu i obavlja svoj posao. Drugim riječima, obavlja izvide i samim time, javnosti još ne smije ili nema što za reći.

Poljoprivredna inspekcija ministarstva poljoprivrede na terenu je od 7 sati u skladu sa svojim nadležnostima. A nadležnost nam je briga o zaštiti poljoprivrednog zemljišta, kratko je objasnio Josip Haramija, voditelj Poljoprivredne inspekcije PJ Varaždin

Kratak je bio i inspektor zaštite okoliša Saša Marinović koji je također ideklamirao rečenicu o svom posjetu kako bi obavio izvide i potom, sukladno rezultatima, dalje postupao.

Županija naručila svoju, zasebnu analizu

Neovisno o dolasku inspekcije, župan Matija Posavec, naručio je o našem trošku analizu “mulja” u čakovečkom Bioinstitutu.

Tražim da se uzorci ispitaju na opasnost od teških metala, pesticida, dioksina i to ne samo na ovaj parceli u Podbrestu, već i u Orehovici te ostalim lokacijama, naglasio je župan Posavec. S obzirom na vrstu analize, nalazi bi trebali biti poznati za 7-10 dana.

(vv)

Ostavi komentar